Na g贸rze owocowa galaretka z owocami, pod ni膮 puszysta pianka z jogurtu greckiego, po艂膮czonego z serkiem mascarpone i serkiem waniliowym, a na samiusie艅kim dole pokruszone herbatniki... Niesamowicie pyszny deserek, kt贸ry zasmakuje zar贸wno ma艂ym i wi臋kszym mi艂o艣nikom s艂odkiego.


Co potrzebujemy...
- paczka herbatnik贸w (150 g)
- 3 p艂askie 艂y偶ki mas艂a
- 200 g jogurtu greckiego
- 250 g serka waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 2 艂y偶ki cukru pudru
- 5 艂y偶ek 偶elatyny
- 1/2 szklanki wrz膮tku
- 2 galaretki owocowe
- 1 szklanka owoc贸w (ja u偶y艂am wi艣ni)
Spos贸b przygotowania:
Herbatniki drobniute艅ko pokruszy膰 i po艂膮czy膰 z mas艂em. Wy艂o偶y膰 na blaszk臋 (pokryt膮 papierem do pieczenia) dociskaj膮c 艂y偶k膮 i wstawi膰 do lod贸wki na ok. 1/2 godziny.
呕elatyn臋 rozpu艣ci膰 w wrz膮tku i ostudzi膰.
Serek mascarpone utrze膰 mikserem z cukrem pudrem. Nast臋pnie doda膰 jogurt grecki i serek waniliowy i wszystko wymiesza膰 mikserem na najni偶szych obrotach. Na sam koniec wszystko po艂膮czy膰 z 偶elatyn膮 i wy艂o偶y膰 na herbatnikowy sp贸d. Odstawi膰 do lod贸wki na 2 godziny.
Galaretki rozpu艣ci膰 w 2 szklankach gor膮cej wody i gdy przestygnie i zacznie g臋stnie膰 wy艂o偶y膰 na przygotowane ciasto (po tych dw贸ch wspomnianych wcze艣niej godzinach). Mo偶na wcze艣niej udekorowa膰 owocami wtedy zala膰 galaretk膮. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz