Sos tatarski

Dodatek do r贸偶nych mi臋s, w臋dlin, obiad贸w, czy pizzy. Ma do艣膰 charakterystyczny smak i aromat, ale jak dla mnie z tym sosem ''wszystko'' nabiera nowego smaku:)

Co potrzebujemy...
- 1 jogurt naturalny
- 1 艂y偶ka majonezu
- 1/2 艂y偶eczki chrzanu
- 1 艂y偶ka oliwy
- 2 z膮bki czosnku
- kawa艂ek 艣wie偶ego og贸rka (5 cm)
- 1 og贸rek konserwowy
- koperek 
- 1/2 艂y偶eczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 艂y偶eczki cukru
- kilka kropli soku z cytryny

Spos贸b przygotowania: 
Czosnek drobniute艅ko posieka膰 lub  przecisn膮膰 przez wyciskacz, og贸rka 艣wie偶ego i konserwowego zetrze膰 na tarce na du偶ych oczkach, koperek drobno posieka膰. Wszystko wymiesza膰 razem z jogurtem, majonezem, chrzanem i oliw膮. Doprawi膰 sol膮, pieprzem i cukrem oraz sokiem z cytryny (ilo艣膰 zale偶y od naszych gust贸w, podane ilo艣ci to takie orientacyjne, zawsze mo偶na czego艣 doda膰 troch臋 wi臋cej albo troch臋 mniej). Tak  przygotowany sos przela膰 do ma艂ych s艂oiczk贸w lub miseczek i przed podaniem sch艂odzi膰. SMACZNEGO:)






Komentarze