Sur贸wka z selera

Do ka偶dego obiadku przyda艂aby si臋 sur贸wka, porcja witamin i smakowity dodatek. Dzi艣 propozycja sur贸wki z selera z dodatkiem rodzynek. 
 

 

Co potrzebujemy...
- 1 seler (albo kilka takich ma艂ych prosto z ogr贸dka)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 jab艂ko
- s贸l (ok. 1/4 艂y偶eczki)
- pieprz (ok. 1/8 艂y偶eczki)
- 2 艂y偶ki soku z cytryny
- 1 艂y偶ka majonezu
- 1 艂y偶ka jogurtu naturalnego
- troch臋 zielonego koperku
 

Spos贸b przygotowania:
Rodzynki zala膰 wrz膮tkiem na 2 minuty. 

Seler i jab艂ko obra膰 i pokroi膰 na cieniutkie s艂upki d艂ugo艣ci ok. 3 cm (mo偶na te偶 zetrze膰 zar贸wno seler jak i jab艂ko na tarce na du偶ych oczkach). Gdy kroimy seler, sur贸wka jest bardziej chrupi膮ca i ma lu藕niejsz膮 konsystencj膮, a gdy zetrzemy na tarce ma bardziej kleist膮 i jednolit膮 konsystencj臋 - wi臋c jak Kto woli:). Nast臋pnie skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy sol膮 i pieprzem (ilo艣膰 zale偶y od wielko艣ci naszego selera, a tym samym ilo艣ci przygotowywanej sur贸wki). 
 
Doda膰 majonez i jogurt oraz ods膮czone z wody i wysuszone w r臋czniku papierowym rodzynki. Mo偶na doda膰 drobniute艅ko posiekany koperek. Wszystko razem wymiesza膰 艂y偶k膮. SMACZNEGO:)
 




Komentarze