Tre艣ciwa, o do艣膰 charakterystycznym smaku i aromacie jest w艂a艣nie zupa cebulowa. Wydaje mi si臋, 偶e w sam raz na ch艂odne popo艂udnia i propozycja na obiad.

- 3/4 kg cebuli
- 3 z膮bki czosnku
- 2 艂y偶ki mas艂a lub 4 艂y偶ki oliwy
- tymianek
- s贸l
- pieprz
- cukier (ok. 2 艂y偶ek)
- kieliszek bia艂ego wytrawnego wina
Dodatkowo:
- kilka kawa艂k贸w chleba np. tostowego
- ser (taki, kt贸ry si臋 dobrze roztapia)
Warzywa do bulionu:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawa艂ek selera (korze艅)
- kawa艂ek pora
- s贸l
- pieprz
- zielona pietruszka
Ugotowa膰 bulion warzywny (ok. 2 litr贸w). Wszystkie warzywa pokroi膰 w drobn膮 kostk臋 i doprawi膰 sol膮 oraz pieprzem. Mo偶na doda膰 troch臋 drobno posiekanej zielonej pietruszki.
Cebul臋 obra膰 i pokroi膰 w cienkie pi贸rka. Wrzuci膰 na rozgrzan膮 patelni臋 z mas艂em (doda膰 cukier) i podsma偶a膰 tak d艂ugo, a偶 nabierze z艂ocistego koloru (ok. 20 - 30 minut). Po ok. 10 minutach doda膰 drobno posiekany czosnek.

Z chleba tostowego przygotowa膰 grzanki. Ja kroj臋 kromki chleba na kawa艂eczki 1x1x1 cm i podpiekam je na rozgrzanej patelni.
Ser potrze膰 na tarce.

Komentarze
Prze艣lij komentarz