Kiedy艣 nie mog艂am si臋 przekona膰 i nie interesowa艂y mnie tego typu ciasta, bo jak po艂膮czy膰 warzywa i upiec je z cukrem, m膮k膮 itp:) Ale jednak przekona艂 mnie ten rodzaj ciast i sama je wypr贸bowa艂am. Analizuj膮c r贸偶ne dost臋pne wersje ciasta marchewkowego, ja okroi艂am je z ilo艣ci cukru. Cz臋sto spotka艂am nawet 2 szklanki na podobne ilo艣ci pozosta艂ych sk艂adnik贸w, ja zu偶y艂am jedn膮, a zapewniam, 偶e wysz艂o wystarczaj膮co s艂odkie i moim zdaniem mo偶na go u偶y膰 jeszcze mniej.

- ok. 4 marchewek (2 szklanki potartej na drobnych oczkach marchwi)
- 1 i 3/4 szklanki m膮ki
- 1/4 szklanki m膮ki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 艂y偶eczki sosy oczyszczonej
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jajka utrze膰 mikserem z cukrem. Doda膰 m膮ki i olej - dalej miesza膰 mikserem. Nast臋pnie doda膰 sod臋, proszek do pieczenia i szczypt臋 soli. Na koniec doda膰 potart膮 marchew i wszystko dok艂adnie wymiesza膰 艂y偶k膮. Wy艂o偶y膰 do blaszki wy艣cielonej pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 180鈦癈 ok 40 - 45 minut. Gotowe, zostawiamy do wystygni臋cia i SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz