Kaczka wype艂niona mi臋skiem mielonym i m.in. pomara艅cz膮 oraz 偶urawin膮 ju偶 dzi艣 kojarzy mi si臋 ze wsp贸lnym obiadami u rodzic贸w, podczas kt贸rych w takiej postaci kaczka wyst臋puje.
S膮 r贸偶ne inne mi臋sne dania, ale kaczka - jak dla mnie - jest kr贸low膮:)
Ja kupuj臋 surow膮, ca艂膮 kaczk臋, przygotowuj臋 farsz, ale to m贸j kochany m膮偶 zajmuje si臋 ca艂膮 reszt膮:). On ma lepsze r臋ce do ''przygotowania'' kaczuszki do nadziania i zszycia jej. To on oddziela mi臋sko od ca艂ego korpusu i zawsze 艣wietnie mu to wychodzi, wi臋c po co mam mu wchodzi膰 w parad臋:):):) Poznajcie zatem nasz膮 wersj臋 faszerowanej kaczki.
S膮 r贸偶ne inne mi臋sne dania, ale kaczka - jak dla mnie - jest kr贸low膮:)
Ja kupuj臋 surow膮, ca艂膮 kaczk臋, przygotowuj臋 farsz, ale to m贸j kochany m膮偶 zajmuje si臋 ca艂膮 reszt膮:). On ma lepsze r臋ce do ''przygotowania'' kaczuszki do nadziania i zszycia jej. To on oddziela mi臋sko od ca艂ego korpusu i zawsze 艣wietnie mu to wychodzi, wi臋c po co mam mu wchodzi膰 w parad臋:):):) Poznajcie zatem nasz膮 wersj臋 faszerowanej kaczki.
Co potrzebujemy...
- kaczka:)
- 300 g mi臋sa mielonego wieprzowego
- pomara艅cza
- gar艣膰 suszonej 偶urawiny
- 3 z膮bki czosnku
- majeranek (ok. 3 艂y偶ek)
- s贸l
- pierz czarny
- pieprz zio艂owy
- papryka s艂odka
- cz膮ber
- kolendra
- ok. 4 艂y偶ek oleju
Dodatkowo:
osty n贸偶, wyka艂aczki, dratew
Spos贸b przygotowania:


Przygotowujemy farsz. Do mi臋sa mielonego dok艂adamy wydr膮偶ony mi膮偶sz z pomara艅czy i suszon膮 偶urawin臋. Wszystko doprawiamy podanymi powy偶ej przyprawami. Nie 偶a艂ujemy soli i majeranku.

Rano:) odwijamy kaczk臋 z foli, i w 偶aroodpornym naczyniu pieczemy w piekarniku a偶 b臋dzie mi臋kka w temperaturze ok. 160 -180釥怌 (ok. 3 godzin). Podawa膰 albo w ca艂o艣ci albo porcjowane na talerzu, co u艂atwi nam jedzenie przy stole. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz