Gulasz z szynki z kaszą gryczaną

Kasza często nie doceniana - także i u nas. Kiedyś nie byłam do niej jakoś przekonana, ale jak mi któregoś dnia mąż przyrządził pyszną kaszę, postanowiłam go podpytać jak to robi i też spróbować. Mi bardzo zasmakowało, a Wy co myślicie o kaszy do obiadku?

Co potrzebujemy... (porcja na dwie osoby)
- kawałek szynki wieprzowej (ok. 1/2 kg)
- marchew
- 5 brukselek
- korzeń pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy 
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- kolendra
- papryka słodka
- majeranek
- tymianek
- cząber
- 3 łyżki oliwy

- kasza gryczana 
- 2 łyżki oliwy
+ cebulka, trochę zielonej pietruszki, 3 plasterki boczku wędzonego

Sposób przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć, następnie pokroić w kostkę (2x2x2).  Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięsko. Po kilkunastu minutach (mięso puści trochę wody i gdy ta woda odparuje) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew, pietruszkę, seler, por, drobno posikany czosnek i przekrojone na połówki brukselki. Dodać odrobinę wody i poddusić na małym ogniu. Gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie (warzywa tym samym też zmiękną), dodawać po trochu wody, żeby nasz gulasz zawsze dusił się w przygotowywanym sosie.  Na koniec można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie i wymieszanej z 2 łyżkami gorącego sosu.

Kaszę można przygotować tak jak jest na opakowaniu, ale jak przyrządzicie ja tak jak poniżej nabierze zupełnie innego smaku:).  Zagotować osoloną do smaku wodę z oliwą (razem z liściem laurowym i zielem angielskim) - 2 szklanki. Wsypać do niej kaszę - 1 szklanka. Zamieszać od dołu i doprowadzić do wrzenia.  Od chwili zagotowania zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut. 

W tym czasie podsmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulkę, posiekaną drobniuteńko pietruszkę i plasterki boczku - również drobno posiekane). Po tych ok. 15 minutach gotowania kaszy wyłączam gaz, dodaję podsmażona cebulkę z boczkiem i pietruszką, mieszam wszystko ze sobą, przykrywam przykrywką i odstawiam na kolejne ok. 15 minut. Po tym czasie odkrywam garnek chwilę pozostawiam do odparowania i na talerzyki razem z przygotowanym gulaszem. SMACZNEGO:)

Propozycja podania:kasza gryczana, gulasz z szynki, surówka z pora





Komentarze