Kotlet schabowy zazwyczaj kojarzy si臋 jako kawa艂ek mi臋sa panierowany w m膮ce, jajku i bu艂ce tartej. A dzi艣 propozycja na przygotowanie go w takim jakby cie艣cie. Spr贸bujcie jak nie pr贸bowali艣cie i sami zdecydujcie, kt贸ry bardzie Wam odpowiada:)
Co potrzebujemy...
- dwa kotlety
- 1 jajko
- 1 czubata 艂y偶ka m膮ki pszennej
- kilka 艂y偶ek zimnej wody (ok. 4-5 艂y偶ek)
- s贸l
- pieprz
- s艂odka papryka
- olej do sma偶enia
Spos贸b przygotowania:
Mi臋so myjemy, osuszamy r臋cznikiem papierowym i delikatnie rozbijamy t艂uczkiem na po偶膮dan膮 grubo艣膰. Solimy z ka偶dej strony i doprawiamy z jednej strony pieprzem, z drugiej papryk膮.
Czas na ''ciasto". Jajko roztrzepujemy widelcem razem z wod膮 i m膮k膮. Na rozgrzany olej uk艂adamy obtoczone w przygotowanym cie艣cie kotlety. Sma偶ymy na mniejszym ogniu a偶 nabior膮 koloru delikatnie br膮zowego.
Podajemy z ziemniakami i sur贸wk膮 czy warzywami z wody. Na pozosta艂ym t艂uszczu mo偶na r贸wnie偶 przygotowa膰 sos, do kt贸rego potrzebujemy czubat膮 艂y偶k臋 m膮ki pszennej, 1/3 艂y偶eczki soli, p艂aska 艂y偶k臋 cukru, sok z cytryny (ok. 1 艂y偶eczki) i szklanka wody. Na t艂uszczu zabarwiamy m膮k臋 na z艂oty kolor, dodajemy wod臋 - energicznie mieszaj膮c. Doprawiamy sol膮 cukrem i sokiem z cytryny. Obiad gotowy. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz