Nadziana pita:)

Kto lubi czerwona fasol臋 opr贸cz mojego m臋偶a, kt贸ry za ni膮 przepada:)? A je艣li nie macie pomys艂u na jej wykorzystanie w kuchni mo偶e ja podpowiem:) Podpieczona pita z pysznym sosem, 艣wie偶ymi warzywami i farszem mi臋sno - fasolowym nam zasmakowa艂a, spr贸bujcie i Wy, zapraszam:)

Co potrzebujemy...
- 4 bu艂ki pita (ja u偶y艂am z czosnkiem i kolendr膮)
- sos do big maca https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/11/domowy-sos-do-big-maca.html
- 1/2 pomidora
- kawa艂ek 艣wie偶ego og贸rka
- 1 cebula
- feta
- 艣wie偶e sa艂aty

FARSZ:
- 6 upieczonych pa艂ek z kurczaka (ja przygotowa艂am je w przyprawie staropolskiej)
- 2/3 puszki czerwonej fasoli (mo偶e by膰 w zalewie meksyka艅skiej)
- 1 cebula
- 2 z膮bki czosnku
- 3 艂y偶ki oleju
- 1/3 szklanki sosu s艂odko kwa艣nego
- 2 papryczki chilli (dla odwa偶nych)
- s贸l, pieprz


Spos贸b przygotowania:
Przygotowa膰 farsz. Z upieczonych wcze艣niej pa艂ek z kurczaka zdj膮膰 mi臋so i podpieczon膮 sk贸rk臋, do艣膰 drobno wszystko pokroi膰. Na rozgrzanym oleju podsma偶y膰 pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋, doda膰 posiekany drobno czosnek i mi臋so. Wszystko razem podpiec. Po kilku minutach doda膰 fasol臋 i sos s艂odko-kwa艣ny ( dla odwa偶nych pokrojone papryczki chilli), doprawi膰 sol膮 i pieprzem i chwile poddusi膰. 

Pomidora, og贸rka cebul臋 i fet臋 pokroi膰 jak nam wygodnie:) plasterki, kostki czy pi贸rka.

Bu艂ki podgrza膰 jak na opakowaniu albo tak ja ja podpiek艂am je na patelni:). Rozci膮膰 z jednej strony i delikatnie otworzy膰. 艢rodek nasmarowa膰 sosem do big maca  (jak przygotowujemy to w wersji bardziej na szybko mo偶na wymiesza膰 majonez z ketchupem i musztard膮 z odrobin膮 soli, pieprzu i cukru oraz oliwy i te偶 b臋dzie ok.) w艂o偶y膰 sa艂at臋 i po trochu 艣wie偶ych warzyw i fety, pola膰 sosem i na艂o偶y膰 gor膮cy farsz. Ja lubi臋 du偶o sosu wi臋c jeszcze polewam sosem:) SMACZNEGO:)

Komentarze