Odwrócone gołąbki

Polecam Wszystkim ten rodzaj gołąbków. Smakują podobnie jak te tradycyjne - albo jednak trochę lepiej:) - ale wymagają od nas mniej pracy:). Są po prostu łatwiejsze i wygodniejsze do przygotowania. a smakiem zachwycają:) Spróbujcie - warto:)
Co potrzebujemy...
- 1/2 kg mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 bułka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- ok. 1 płaska łyżeczka soli
- trochę pieprzu
- mąka do obtoczenia gołąbków

- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki oleju
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- 2 marchewki
- 1/2 korzenia pietruszki
- po kawałku selera i pora
- 1 przecier pomidorowy (ok. 150 ml)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- ok. 1 łyżeczka soli
- trochę pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, jak zmięknie odcisnąć z płynu i zagnieść razem z drobno poszatkowaną kapustą, mięsem mielonym, kaszą manną, bułką tartą, jajkami, solą i pieprzem. Uformować gołąbki i obtoczyć w mące. Nasze mięsno - kapuściane ruloniki podsmażyć na oleju z każdej strony tak by nabrały ładnego brązowego koloru. 

Pokrojone w kostkę cebule i posiekany drobno czosnek delikatnie podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy. Dodać drobno pokrojone warzywa - marchew, pietruszkę, seler, por i razem poddusić. Po ok. 10 minutach dodać pokrojoną dość drobno kapustę. Dolać 3 szklanki wody, zamieszać. Dusić wszystko razem na małym ogniu ok. 1/2 godziny. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i kolejną szklankę wody, dobrze rozmieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem. 
Na tak przygotowanym sosie z warzywami ułożyć podsmażone wcześniej gołąbki i dusić kolejne 30 minut na maleńkim ogniu. Raz czy dwa delikatnie od dołu zamieszać i gotowe. Siadamy do wspólnego obiadku. SMACZNEGO:)





Komentarze