Pierś kurczaka faszerowana świeżą bazylią

Kawałek drobiowego mięsa - piersi - przyrządzony w całości i podany w towarzystwie warzyw to pomysł na w miarę szybki i pyszny obiad. Przygotowując większą ilość, świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia, czy spotkania w większym gronie. Do tego jakieś frytaski, czy zapiekane ziemniaczki, sosik i życzyć tylko smacznego:)

Co potrzebujemy...
- kawałek świeżej piersi z kurczaka
- sól
- papryka słodka i ostra
- kurkuma
- 1 ząbek czosnku
- odrobina startego imbiru
- chilli
- kmin rzymski
- 2 - 3 łyżki oliwy + 3 do smażenia
- kilka listków bazylii
- ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
Pierś oczyścić,  umyć i wysuszyć. Wszystkie sypkie przyprawy wymieszać z oliwą. Pierś naciąć w 4 miejscach na grubość ok. 1/2 cm i w te otwory wsadzić posiekaną drobno bazylię i po plasterku czosnku. Całą pierś natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić na ok. godzinę. 
Na rozgrzanych 3 łyżkach oliwy podsmażyć pierś z każdej strony na mniejszym ogniu. Nie pozwolić się jej przypalić. Ja obracałam co ok. 2 minuty. Całkowity czas przygotowywania na patelni trzeba tak jakby wyczuć, ponieważ zależy od chociażby wielkości piersi. W  moim przypadku jest to przeważnie w granicach 15 - 20 minut na małym ogniu, przy stosunkowo niewielkiej piersi. 
Tak przygotowana pierś świetnie się komponuje i jeszcze lepiej smakuje z warzywami z patelni i frytkami. SMACZNEGO:) 




Komentarze