Belona (z pieprzem cytrynowym)

Ta rybka, kt贸ra ma charakterystyczne zielone o艣ci, ma w艂a艣nie sw贸j czas:) 
Nie jest ona dost臋pna ca艂y rok na okr膮g艂o, wi臋c do dzie艂a, p贸ki jest:) 
Przygotuj臋 j膮 w piekarniku z dodatkiem pieprzu cytrynowego. 
Co potrzebujemy...
- 1 belona
- 1 艂y偶ka pieprzu cytrynowego
- s贸l
- 4 艂y偶ki oliwy
- 艣wie偶y koperek

Spos贸b przygotowania: 
Ryb臋 czy艣cimy z wn臋trzno艣ci jak ka偶d膮 inn膮, myjemy pod bie偶膮c膮 wod膮 i osuszamy r臋cznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawa艂ki. Z ka偶dej strony doprawiamy sol膮 i pieprzem cytrynowym. 
Uk艂adamy w naczyniu 偶aroodpornym i polewamy oliw膮. Przykrywamy i odstawiamy do lod贸wki na kilka godzin (mo偶na na ca艂膮 noc). 
Pieczemy w piekarniku ok. 1/2 godziny w temperaturze 170鈦癈. 
Najlepiej smakuje na ciep艂o, z dodatkiem m艂odych ziemniaczk贸w i wiosennej sur贸wki. Przed podaniem mo偶na opr贸szy膰 艣wie偶ym koperkiem i skropi膰 sokiem z cytryny. SMACZNEGO:)





Komentarze