Ciasto a'la PTASIE MLECZKO

Kto nie lubi ptasiego mleczka - r臋ka do g贸ry??? No w艂a艣nie brak r膮k, tak sobie pomy艣la艂am, czemu by nie spr贸bowa膰 i tego rodzaju s艂odko艣ci. I jaki wyszed艂 efekt... A zobaczcie:)

Co potrzebujemy...
MASA
- 1/2 litra 艣mietanki krem贸wki
- 600 g serka waniliowego
- cukier waniliowy
- 2 cytrynowe galaretki




POLEWA CZEKOLADOWA
- 2 艂y偶ki mas艂a
- ok. 7 艂y偶ek 艣mietanki krem贸wki
- 4 czubate 艂y偶ki kakao
- 2 艂y偶ki cukru
- 2 p艂askie 艂y偶eczki 偶elatyny
- kieliszek wrz膮tku (ok. 50 ml)


Spos贸b przygotowania: 
Galaretki rozpu艣ci膰 w 1 szklance wrz膮tku i pozostawi膰 do wystygni臋cia. 

艢mietank臋 ubi膰 mikserem. Doda膰 serki waniliowe i cukier waniliowy - delikatnie wymiesza膰 na najni偶szych obrotach. Na sam koniec doda膰 wystudzone ale jeszcze p艂ynne galaretki u wszystko razem wymiesza膰. 

W rondelku podgrza膰 艣mietank臋 z mas艂em. Jak to si臋 po艂膮czy doda膰 kakao i cukier. Podgrzewa膰 tak d艂ugo, a偶 masa b臋dzie jednolita - cz臋sto miesza膰. 

W ma艂ym naczyniu wymiesza膰 dok艂adnie 偶elatyn臋 z wrz膮tkiem. Po艂ow臋 po艂膮czy膰 z przygotowywan膮 polew膮 czekoladow膮, a po艂ow臋 z mas膮 艣mietanow膮. 

Na blaszk臋 wy艂o偶on膮 foli膮 spo偶ywcz膮 rozsmarowa膰 cieniutk膮 warstw臋 polewy czekoladowej (ja zrobi艂am to p臋dzelkiem) wyla膰 na to przygotowan膮 mas臋. Gdy masa zacznie g臋stnie膰 - po ok. 20 minutach pola膰 pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 polewy czekoladowej (powinno jej zosta膰 wi臋cej ni偶 u偶yli艣my na sp贸d). Odstawiamy do lod贸wki najlepiej na ca艂膮 noc (my jedli艣my ju偶 po ok. 2 godzinach:). Kroimy na kszta艂ty jakie chcemy:) Tego rodzaju ptasie mleczko 艣wietnie smakuje i wygl膮da w po艂膮czeniu ze 艣wie偶ymi owocami. SMACZNEGO:)







Komentarze