Pierogi nie tylko na święta:) Super pomysł na obiad, czy kolację.
Dziś przepis na pierożki z farszem mięsnym, podane na masełku z cebulką i zieloną pietruszką.
Dziś przepis na pierożki z farszem mięsnym, podane na masełku z cebulką i zieloną pietruszką.
Co potrzebujemy...
- 1 kg mąki
- 400 ml śmietanki 30%
- 200 ml wody
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki soli
FARSZ
- 1 kg kawałek szynki wieprzowej/łopatki
- płaska łyżka soli
- płaska łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (można użyć pieprzu)
- 1/3 łyżeczki bazylii
- odrobina kminku
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 1 cebula
Dodatkowo:
- 1/3 kostki masła
- 1 cebula
- pietruszka
- opcjonalnie kawałek masła
Wszystkie składniki ciasta dobrze zagnieść, tak żeby ciasto było gładkie i bez grudek. Musi ładnie odchodzić od naszych rąk (w razie potrzeby podsypać mąką). Uformować (z tej porcji) ok. 5 - 6 kulek. Każdą owinąć w woreczek i schodzić w lodówce (ok. 2 godziny).
Przygotować farsz. Mięso można pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić sypkimi przyprawami. Na rozgrzanym oleju podpiec mięso potem dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony por, cebulę i pokruszone suszone grzyby. Dusić na mniejszym ogniu od czasu do czasu dolewając odrobinę wody i przewrócić z jednej strony na drugą aż mięso będzie miękkie i kruche. Płynu nie powinno być na sam koniec prawie wcale.
Wystudzić i zmielić maszynką - najlepiej dwa razy. Zagnieść ręką, doprawić do smaku wymienionymi przyprawami. Jeśli mamy wrażenie, że farsz jest zbyt ''zbity" dodać trochę roztopionego zimnego masła i ponownie zagnieść. Farsz powinien mieć jednolitą konsystencję i być jakby stały w swojej formie (tak jakby musi trzymać się kupy:) przy nakładaniu na pierożki).

Jak już farsz będzie gotowy, po kolei, stopniowo wyjmować po jednej kulce ciasta pierogowego. Stół oprószyć mąką i rozwałkować kulkę na grubość ok. 2 mm. i wyciąć kółka średnicy ok. 8 cm.
Kółka przewrócić na drugą stronę i na środek każdego wyłożyć po małej łyżeczce farszu. Wziąć do ręki i ulepić pierożka:) - ja ściskam go palcem wskazującym i kciukiem:). Układamy je na płasko w zamrażalce, następnego dnia porcjujemy w woreczki (ja porcjuję po ok. 12 sztuk bo tyle wystarcza dla naszej dwójki:).
Gdy chcemy przygotować pierożki wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą (ilość soli w zależności od ilości gotowanych pierogów - woda musi mieć słony smak) na ok. 7 - 10 minut, potem hartujemy na durszlaku zimną wodą i na patelnię z masełkiem i cebulą oraz z pietruszką. Uwielbiam. SMACZNEGO:)
Przygotować farsz. Mięso można pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić sypkimi przyprawami. Na rozgrzanym oleju podpiec mięso potem dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony por, cebulę i pokruszone suszone grzyby. Dusić na mniejszym ogniu od czasu do czasu dolewając odrobinę wody i przewrócić z jednej strony na drugą aż mięso będzie miękkie i kruche. Płynu nie powinno być na sam koniec prawie wcale.
Wystudzić i zmielić maszynką - najlepiej dwa razy. Zagnieść ręką, doprawić do smaku wymienionymi przyprawami. Jeśli mamy wrażenie, że farsz jest zbyt ''zbity" dodać trochę roztopionego zimnego masła i ponownie zagnieść. Farsz powinien mieć jednolitą konsystencję i być jakby stały w swojej formie (tak jakby musi trzymać się kupy:) przy nakładaniu na pierożki).


Kółka przewrócić na drugą stronę i na środek każdego wyłożyć po małej łyżeczce farszu. Wziąć do ręki i ulepić pierożka:) - ja ściskam go palcem wskazującym i kciukiem:). Układamy je na płasko w zamrażalce, następnego dnia porcjujemy w woreczki (ja porcjuję po ok. 12 sztuk bo tyle wystarcza dla naszej dwójki:).
Gdy chcemy przygotować pierożki wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą (ilość soli w zależności od ilości gotowanych pierogów - woda musi mieć słony smak) na ok. 7 - 10 minut, potem hartujemy na durszlaku zimną wodą i na patelnię z masełkiem i cebulą oraz z pietruszką. Uwielbiam. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz