Dzi艣 sa艂atka, kt贸ra wczoraj spisa艂a si臋 na medal:) znikn臋艂a w mgnieniu oka:) i oto chodzi. 艢wie偶e awokado, kt贸re wyst臋puje tu w roli g艂贸wnej, po艂膮czone ze 艣wie偶ymi broku艂ami, pomidorkami koktajlowymi, zielonym og贸rkiem i ugotowanym jajkiem, a to wszystko wy艂o偶one na 艣wie偶ej sa艂acie lodowej smakuje rewelacyjnie. Ca艂o艣膰 po艂膮czy艂 pyszny, delikatny sos czosnkowo - cytrynowy. Spr贸bujcie i Wy, zapraszam


Co potrzebujemy...
- 1/2 awokado
- 1/2 sa艂aty lodowej
- kilka kwiatk贸w broku艂u
- 1/2 偶贸艂tej papryki
- gar艣膰 艣wie偶ych li艣ci szpinaku
- kawa艂ek 艣wie偶ego og贸rka
- kilka pomidork贸w koktajlowych
- cebula czerwona lub bia艂a
- kilka kostek sera feta
- 2 jajka ugotowane na twardo
- s贸l
- pieprz
SOS CZOSNKOWO - CYTRYNOWY :
- 1 jogurt naturalny
- 1 艂y偶ka majonezu
- z膮bek czosnku
- 1 艂y偶eczka soku z cytryny
- ok. 1/2 艂y偶eczki cukru
- ok. 1/4 艂y偶eczki soli
- pieprz
- koperek
Spos贸b przygotowania:
Broku艂 delikatnie ugotowa膰 w osolonej wodzie (ok. 5 minut od czasu zagotowania) i blanszowa膰 zimn膮 wod膮 i wy艂o偶y膰 na r臋czniku papierowym w celu ods膮czenia wody..
Naczynie wy艂o偶y膰 pokrojon膮 lub porwan膮 sa艂at膮 lodow膮 i szpinakiem. Nast臋pnie u艂o偶y膰 pokrojone na 膰wiartki pomidorki i pokrojonego w p贸艂plasterki og贸rka. Wszystko opr贸szy膰 pokrojon膮 w kr膮偶ki cebul膮 i pokrojon膮 w kostki papryk膮.
Awokado obra膰 ze sk贸rki, przeci膮膰 na p贸艂 i wyj膮c pestk臋. Pokroi膰 na cienkie d艂ugie "p贸艂ksi臋偶yce" - taki kszta艂t wychodzi samoistnie po wyj臋ciu pestki. U艂o偶y膰 na przygotowywanej sa艂acie. W nast臋pnej kolejno艣ci u艂o偶y膰 kwiatki broku艂u, fet臋 w kostkach i jajka pokrojone na 膰wiartki. Wszystko delikatnie posoli膰 i posypa膰 pieprzem.
Przed samym podaniem pola膰 sosem.
Przygotowanie sosu. Jogurt wymiesza膰 z majonezem, przeci艣ni臋tym czosnkiem, drobno posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny, sol膮, pieprzem i cukrem. Na godzin臋 wstawi膰 do lod贸wki. Pola膰 sa艂atk臋 przed podaniem. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz