Sos jogurtowo - cytrynowy

Sosy to bardzo cz臋sty dodatek do wielu potraw. To w艂a艣nie bez sos贸w nasze jedzenie cz臋sto nie smakowa艂oby i nie wygl膮da艂oby tak jak powinno.  Dzi艣 podziel臋 si臋 z Wami moj膮 propozycj膮 sosu cytrynowego. Ja go u偶ywam do ryb, sa艂atek , mi臋s i nawet kanapek:). Spr贸bujcie i Wy...

Co potrzebujemy...
- 1 jogurt naturalny
- 1 艂y偶ka oliwy
- 1/2 cytryny
- troch臋 pieprzu cytrynowego
- ok. 1/4 艂y偶eczki soli
- ga艂膮zka koperku
- 1/4 艂y偶eczki cukru
- kilka listk贸w 艣wie偶ej drobnej bazylii

Spos贸b przygotowania:
Cytryn臋 sparzy膰, sk贸rk臋 zetrze膰 na tarce (drobne oczka) i wycisn膮膰 sok. 
Jogurt naturalny wymiesza膰 z oliw膮, pieprzem cytrynowym, sol膮, cukrem, drobno posiekanym koperkiem i bazyli膮 oraz oczywi艣cie start膮 wcze艣niej sk贸rk膮 z cytryny. Doda膰 sok z cytryny (niekoniecznie z ca艂ej po艂贸wki, by nie by艂 zbyt kwa艣ny). Wszystko razem wymiesza膰 艂y偶k膮.  I co? I gotowe. Trzeba tyko troch臋 sch艂odzi膰 w lod贸wce. SMACZNEGO:)




Komentarze