Surówka z kiełkami słonecznika i rzodkiewki

O tej porze roku do obiadu możemy wymyślać przeróżne i kolorowe sałatki. Kolorem dominującym - moim zdaniem - jest oczywiście piękna zieleń o różnych odcieniach. Sama wyhodowałam kiełki rzodkiewki i słonecznika, na co więc czekać, do dzieła. Surówka z serii zielono mi:)
Co potrzebujemy...
- 1/4 główki młodej kapusty
- garść kiełków rzodkiewki
- garść kiełków słonecznika
- pęczek zielonego szczypiorku
- kilka zielonych oliwek
- kawałek fety
- sól i pieprz, odrobina cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania: 
Kapustę drobno poszatkować, kiełki dobrze umyć i oderwać "korzonki", szczypiorek posiekać na ok. 1 cm kawałeczki, fetę pokroić w małe kostki, a oliwki w plasterki. Dodać jogurt i doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Super dodatek do letnich, ciepłych obiadów. SMACZNEGO:)




Propozycja podania: belona, młode ziemniaki, surówka z kiełkami

Propozycja podania: zraz wołowy, młode ziemniaki z pietruszką, buraczki tarte, surówka z kiełkami


Komentarze