Szparagi (zielone)

Sezon na szparagi rozpocz臋ty:). Pyszny, zielony dodatek do obiadu, czy wiosennej sa艂atki. Jak je przygotowa膰??? Do niedawna te偶 nie wiedzia艂am, ale ju偶 wiem:) Poznajcie moj膮 wersj臋, zapraszam.
Co potrzebujemy...
- p臋czek szparag贸w
- 艂y偶eczka soli
- 艂y偶eczka cukru
- 艂y偶ka mas艂a

Spos贸b przygotowania:
Zagotowa膰 wod臋, kt贸r膮 wcze艣niej doprawiamy sol膮 i cukrem oraz dodajemy mas艂o. Garnek powinien by膰 w miar臋 w膮ski i g艂臋boki. Wody z kolei powinno by膰 tyle 偶eby przykry艂y szparagi do ok. 3/4 d艂ugo艣ci. 

Szparagi myjemy i osuszmy, nast臋pnie podcinamy od do艂u ok. 4 cm (jest takie miejsce delikatnie wyczuwalne gdzie to trzeba zrobi膰; mo偶na te偶 te ko艅c贸wki od艂ama膰). Do gotuj膮cej si臋 wody wk艂adamy umyte i podci臋te szparagi ,,kwiatkami" do g贸ry. Gotujemy ok. 3 - 4 minut. Zlewamy wod臋 i przecedzamy je. 

Podajemy jako dodatek do obiadu, czy w艂a艣nie sk艂adnik sa艂atek. SMACZNEGO:)
Propozycja podania: szparagi w sa艂atce ze szpinakiem i broku艂em
Propozycja podania: szparagi jako dodatek do obiadu (m艂ode ziemniaki z koperkiem,belona z piekarnika, sa艂atka ,,zielono mi"



Komentarze