Kruche, delikatne, waniliowo - czekoladowy smak, w sam raz na raz, to wszystko okre艣lenia dla ciasta - ZEBRA. Poznajcie tajemnice tego pasiastego ciasta:)
Co potrzebujemy:
- 2 i 1/2 szklanki m膮ki + 2 艂y偶ki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 5 jajek
- 2 艂y偶ki kakao
- 2 czubate 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Jajka utrze膰 z cukrem i cukrem waniliowym tak aby powsta艂a g臋sta, puszysta masa (ok. 8 - 10 minut). Ca艂y czas miksuj膮c (na niskich obrotach) dola膰 wod臋 i olej i stopniowo dosypywa膰 m膮k臋 z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzieli膰 na dwie cz臋艣ci. Do jednej doda膰 2 艂y偶ki m膮ki, do drugiej kakao. Obie cz臋艣ci wymiesza膰.
Do tortownicy wy艂o偶onej papierem do pieczenia wylewa膰 po kolei i na przemian po 艂y偶ce jasnego ciasta i ciemnego (jasne, ciemne, jasne, ciemne itp. a偶 sko艅czy si臋 nam ciasto).
Piekarnik nagrza膰 do 180鈦癈 i piec ok 50 minut. Po tym czasie uchyli膰 piekarnik i pozostawi膰 do wystygni臋cia. Ciasto mo偶na z艂apa膰 do r臋ki i wtrynia膰:) wi臋c jest super na lato dla dzieciak贸w i nie tylko. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz