Babka waniliowa z delikatnym posmakiem kakao

Przepis na tradycyjn膮 babk臋 piaskow膮 ju偶 go艣ci艂 na moim blogu, ale tym razem (na pro艣b臋 mojego syna) babka ma by膰 mniej czekoladowa. 
Jasne mo偶na zrobi膰 po prostu babk臋 waniliow膮 ale my troszk臋 kakao i tak dodali艣my. Zasmakowa艂a ch艂opcom i to najwa偶niejsze:) A jak smakowa艂a po spacerze nad jeziorkiem:)
Co potrzebujemy:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru 
- cukier waniliowy
- 1 szklanka m膮ki
- 1 szklanka m膮ki ziemniaczanej
- 1 szklanka oleju
- 1 艂y偶ka proszku do pieczenia
- 1 艂y偶ka kakao


Spos贸b przygotowania:
呕贸艂tka oddzieli膰 od bia艂ek.
呕贸艂tka ubi膰 mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Doda膰 olej, obie m膮ki i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymiesza膰 mikserem.

Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋 i doda膰 do przygotowanej masy. Delikatnie wymiesza膰 艂y偶k膮. 

Do ma艂ego naczynia od艂o偶y膰 4 艂y偶ki masy i do  doda膰 kakao. Oczywi艣cie wymiesza膰.

Do dw贸ch mniejszych (lub jednej wi臋kszej) foremek - wy艂o偶onych oczywi艣cie pergaminem albo nasmarowanych t艂uszczem i obsypanej m膮k膮 - wla膰 jasn膮 mas臋 a na ni膮 ciemn膮. Przez 艣rodek ''przejecha膰'' widelcem i wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180掳C.
Piec 45-50 minut. Po tym czasie wyj膮膰 z piekarnika i pozostawi膰 do wystygni臋cia.  SMACZNEGO :)






Komentarze