Niby zwykła, niby prosta, taka tradycyjna skromna fląderka:) Z dodatkiem pieprzu cytrynowego nabiera jednak innego smaku - bardziej wyrazistego, ciemniejszej barwy po smażeniu i aromatu cytrynowego. Spróbujcie fląderki w takiej odsłonie. Jak dla mnie świetnie smakuje z dodatkiem kapusty kiszonej albo zasmażanej...
Co potrzebujemy...
- 4 flądry
- sól
- ok. 2 łyżek pieprzu cytrynowego
- ok. 1/2 szklanki mąki
- olej do smażenia (ok. 1/2 szklanki)

Sposób przygotowania:
Flądry wyczyścić z wnętrzności, dokładnie umyć i zamoczyć w zimnej wodzie na ok. 1 godzinę. Zlać wodę, osuszyć i posolić z każdej strony.
Na patelni rozgrzać olej. Tuż przed samym smażeniem, obtoczyć flądry w mące wymieszanej z pieprzem cytrynowym. Ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron, aż nabiorą koloru (po kilka minut z każdej strony). Zdjąć z patelni i jeść na ciepło z dodatkiem ziemniaczków i właśnie kapusty kiszonej (albo jak tylko Kto lubi:). SMACZNEGO:)
![]() |
Propozycja podania:flądra z pieprzem cytrynowym, ziemniaki z koperkiem, kapusta zasmażana z cebulką i pietruszką |
Komentarze
Prześlij komentarz