Kiedyś już publikowałam przepis na gołąbki, ale dziś w nieco innej - bardziej świeżej wersji -
bo z młodej kapusty, która teraz uśmiecha się do nas na sklepowych regałach:) Tym razem w takiej wersji jakby... innej, ponieważ bez ryżu.
Co potrzebujemy ( na ok. 10 szt.)
- główka młodej kapusty
- 2 młode marchewki
- 1 bułka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego + 2 łyżki do sosu
- sól i pieprz
- 1 łyżka mąki
- 5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:

Farsz. Do miski wkładamy mielone mięso, które doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, odciskamy ją i dokładamy do mięska. Cebulę trzemy na tarce na małych oczkach lub drobniutko siekamy nożem. Zamiast cebuli można dodać szczypiorek, którego w tym czasie mamy pod dostatkiem.
Dodajemy jajko i koncentrat. Wszystko zagniatamy ręką w celu połączenia składników.
Rozdzielamy kapustę na pojedyncze liście (gdy kapusta jest jeszcze ciepła).
Na zimne liście kapusty kładziemy porcję farszu (1 lub 1/5 łyżki) i zwijamy tak żeby gołąbek cały był owinięty kapustą.
Rozdzielamy kapustę na pojedyncze liście (gdy kapusta jest jeszcze ciepła).
![]() |
Sposób zwijania (tu akurat gołąbki z pekińskiej kapusty) |
Na lekko podgrzany olej układamy dość ciasno gołąbki (najlepiej na dużej patelni). Po ok. 10 min. jak się zarumienią, przekładamy je delikatnie na drugą stronę i ponownie rumienimy. Jeśli patelnia jest dość głęboka to do niej dolewam ok. pół szklanki wody i duszę na małym ogniu (jeśli mamy płaską patelnie przekładamy do garnka). Na górę wsypujemy pokrojoną w krążki marchew i resztę kapusty pokrojonej w paski. I gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie. Raz/dwa dolać ok. szklanki wody i dusić ok. 1,5 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz