Gołąbki z młodej kapusty

Kiedyś już publikowałam przepis na gołąbki, ale dziś w nieco innej - bardziej świeżej wersji -
 bo z młodej kapusty, która teraz uśmiecha się do nas na sklepowych regałach:) Tym razem w takiej wersji jakby... innej, ponieważ bez ryżu. 
Co potrzebujemy ( na ok. 10 szt.) 

- główka młodej kapusty 
- ok.  kg zmielonego mięsa wieprzowego z szynki/łopatki
- 2 młode marchewki
- 1 bułka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego + 2 łyżki do sosu
- sól i pieprz
- 1 łyżka mąki
- 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:
Garnek z lekko osoloną wodą wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia (podobnie jak w poprzednich gołąbkach). Kapustę - jednak tym razem w całości - wsadzamy do tego garnka, wycinamy z niej tą twardą cześć, głąb. Gotujemy na maleńkim ogniu, aż zmięknie, ale żeby za bardzo krucha z kolei nie była. Musi być miękka żeby zwinąć gołąbki.

Farsz. Do miski wkładamy mielone mięso, które doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, odciskamy ją i dokładamy do mięska. Cebulę trzemy na tarce na małych oczkach lub drobniutko siekamy nożem. Zamiast cebuli można dodać szczypiorek, którego w tym czasie mamy pod dostatkiem.

Dodajemy jajko i koncentrat. Wszystko zagniatamy ręką w celu połączenia składników.

Rozdzielamy kapustę na pojedyncze liście (gdy kapusta jest jeszcze ciepła).

Sposób zwijania (tu akurat gołąbki z pekińskiej kapusty)
Na zimne liście kapusty kładziemy porcję farszu (1 lub 1/5 łyżki) i zwijamy tak żeby gołąbek cały był owinięty kapustą.
Na lekko podgrzany olej układamy dość ciasno gołąbki (najlepiej na dużej patelni). Po ok. 10 min. jak się zarumienią, przekładamy je delikatnie na drugą stronę i ponownie rumienimy. Jeśli patelnia jest dość głęboka to do niej dolewam ok. pół szklanki wody i duszę na małym ogniu (jeśli mamy płaską patelnie przekładamy do garnka). Na górę wsypujemy pokrojoną w krążki marchew i resztę kapusty pokrojonej w paski. I gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie. Raz/dwa dolać ok. szklanki wody i dusić ok. 1,5 godziny.
Gołąbki super smakują w sosie więc do szklanki wsypujmy ok. 1 łyżkę mąki i mieszamy z wodą i 2 łyżkami koncentratu i dodajemy do gołąbków (cały czas mieszając) żeby powstał pomidorowy sos. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. SMACZNEGO:)



Komentarze