Kompot truskawkowy

Kompoty owocowe - super sprawa:)my najbardziej lubimy truskawkowy, wi臋c p贸ki truskaweczki s膮 pyszne, s艂odkie i wygl膮daj膮 jak malowane, zabieramy si臋 do dzie艂a. 
Co potrzebujemy...
- 艣wie偶e truskawki
- cukier (4 szklanki)
- woda (1 litr)
- kilka s艂oik贸w:)

Spos贸b przygotowania: 
W garnku przegotowujemy wod臋 z cukrem. Proporcje s膮 takie: 4 szklanki cukru na 1 litr wody. I w zale偶no艣ci od tego ile mamy truskawek do zaprawienia, tyle zalewy cukrowej sobie przygotowujemy.  

Truskawki w pierwszej kolejno艣ci myjemy, potem obieramy ich zielone listki. Czyste truskawki wk艂adamy do s艂oik贸w (wcze艣niej wyparzonych) i do 3/4 wysoko艣ci zalewamy gor膮c膮 zalew膮 cukrow膮. Jak wida膰 uk艂adanie truskawek to fajne zaj臋cie nawet dla najm艂odszych. Mocno i szczelnie zakr臋camy s艂oiki. 

Do garnka wy艂o偶onego 艣ciereczk膮 wstawiamy s艂oiki, zalewamy do 3/4 wysoko艣ci wod膮 i pasteryzujemy. Gotujemy ok. 15 minut od czasu zagotowania, a potem przez ok.godzin臋 pozostawiamy jeszcze w garnku. Potem wystawiamy i odstawiamy do spi偶arni. Zim膮 jak znalaz艂:) SMACZNEGO:)





Komentarze

  1. Ten komentarz zosta艂 usuni臋ty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsu艅

Prze艣lij komentarz