Krokieciki z kapustą i grzybami... ale co by tu zmienić żeby nie były takie zwyczajne... myślałam i myślałam (chwilę) i wymyśliłam :) dodać świeże, pachnące liski drobnej bazylii, która zdobi moje okno:). Zapraszam i polecam:) wyszły całkiem fajne i dobre.

Co potrzebujemy ( na ok. 12-15 krokietów)...
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- garść drobnej świeżej bazylii
- garść drobnej świeżej bazylii
Farsz:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
Jajka utrzeć z solą mikserem. Dodać mleko, mąkę i wodę. Wszystko wymieszać mikserem na jednolitą masę. Dodać olej oraz listki bazylii i delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię i chochelką nalewać - odpowiednie do wielkości patelni - porcje ciasta. Łyżką rozetrzeć na płaskie naleśniki, podpiec z jednej i drugiej strony. Pozostawić do wystygnięcia.
Kapustę ugotować w wodzie ok. pół godziny, następnie odcedzić i pokroić na drobniejszą. Pieczarki pokrojone w kostkę obgotować w osolonej wodzie (płaska łyżeczka soli) przez kilkanaście minut - również odcedzić.

Na naleśnikach układać po ok. 1 łyżce zimnego farszu i zwinąć w ruloniki. Gdy już wszystkie zwiniemy każdy z osobna obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Następnie przed samym podaniem je usmażyć na oleju. Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz