Wykorzystali艣cie kiedy艣 zupk臋 chi艅sk膮 inaczej ni偶 na jej opakowaniu? Ja znalaz艂am 艣wietny spos贸b, kt贸ry mo偶na wykorzysta膰 do przygotowania 艣wietnego obiadu lub kolacji. Ta propozycja jest propozycj膮 na do艣膰 ostro. Zapraszam.


Co potrzebujemy:
- pojedyncza pier艣 z kurczaka + 3 艂y偶ki oliwy
- 1 zupka chi艅ska (curry)
- 1 marchew
- gar艣膰 zielonej fasoli
- kawa艂ek pora
- 1 cebula
- 2 z膮bki czosnku
- gar艣膰 zielonego groszku
- 200 ml mleczka kokosowego
- maggi
- s贸l
- pieprz
- curry
- chilli/ostra papryka
- troch臋 bazylii
Spos贸b przygotowania:
Pier艣 umy膰 i osuszy膰, pokroi膰 w do艣膰 ma艂e kawa艂ki. Wymiesza膰 z oliw膮 i przyprawami (sol膮, chilli lub ostr膮 papryk膮, pieprzem, curry i bazyli膮). Zarumieni膰 na patelni.
Doda膰 pokrojon膮 w pi贸rka cebul臋 i pokrojony por. Po chwili doda膰 pozosta艂e warzywa takie jak marchew pokrojon膮 w kostk臋, str膮czki zielonej fasoli pokrojone na 2 lub 3 kawa艂ki, ziarenka zielonego groszku i przeci艣ni臋ty czosnek. Doda膰 kilka kropli maggi i podla膰 wod膮 (ok. 1/3 szklanki). Zamiesza膰.


Gdy warzywa s膮 ju偶 praktycznie mi臋kkie, doda膰 pokruszony makaron z zupki chi艅skiej i wszystkie przyprawy, kt贸re by艂y w zupce. Doda膰 ponownie troch臋 wody i zamiesza膰 raz i drugi. Gdy woda odparuje doda膰 mleczko kokosowe i na mniejszym ogniu jeszcze chwile podusi膰 oraz przemiesza膰 . Nie trzeba m贸wi膰, 偶e to danie smakuje na ciep艂o. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz