Mały, prosty, skromny śledzik świetnie się komponuje z tym właśnie sosem koperkowym przygotowanym na bazie śmietanki. Sosik ten (moim skromnym zdaniem) pasuje do każdej rybki, ale śledziowi dodaje takiej jakby wykwintności:) Spróbujcie sami.
Co potrzebujemy...
- koperek
- mała cebula
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki wody
- szczypta (dwie) kurkumy
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- łyżeczka mąki
- łyżeczka masła
Na maśle zarumienić cebulę, wcześniej pokrojoną w krążki. Dodać wodę i zagotować. Mąkę wymieszać razem ze śmietanką i dodać do wrzątku, cały czas mieszając (ok. 2 minut).
Doprawić solą, pieprzem i odrobiną kurkumy oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodać oczywiście posiekany koperek i zagotować.
Wystarczy tylko usmażyć śledziki, które polewamy gorącym sosem, ugotować ziemniaczki i obiad gotowy. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz