Sa艂atka jarzynowa z groszkiem

Sa艂atka jarzynowa u Ka偶dego smakuje inaczej i wyj膮tkowo:), a dzi臋ki temu niby taka zwyczajna sa艂atka staje si臋 nadzwyczajna:) Poznajcie zatem moj膮 wersj臋 tej tradycyjnej sa艂atki jarzynowej, kt贸ra go艣ci na naszych sto艂ach podczas 艣wi膮t, imprez urodzinowych i tak po prostu, co jaki艣 czas j膮 wsp贸lnie robimy. A ile przy tym zabawy, 艣miechu i nowych do艣wiadcze艅:)


Co potrzebujemy:
- 5 ziemniak贸w
- 2 jajka
- 1 marchew
- korze艅 pietruszki
- kawa艂ek pora
- kawa艂ek selera (1/4)
- puszka groszku konserwowego
- 1 jab艂ko
- 3 kiszone og贸rki
- 1/2 cebuli
- s贸l
- pieprz
- majonez (ok. 3 艂y偶ek - zale偶y od g臋sto艣ci majonezu)
- 1 艂y偶ka musztardy sarepskiej

Spos贸b przygotowania:
Jajka ugotowa膰 na twardo. Warzywa takie jak ziemniaki, marchew, pietruszk臋 ugotowa膰 (偶eby by艂y mi臋kkie) i obra膰 ze sk贸rek. Wystudzi膰. Groszek przecedzi膰 przez sito. 

Ziemniaki, jajka, marchew,  pietruszk臋, jab艂ko i og贸rki kiszone pokroi膰 w kostk臋. Cebul臋 i por drobno posieka膰.  Seler zetrze膰 na tarce na drobnych oczkach. Doda膰 musztard臋 i majonez (偶eby sa艂atka nie by艂a zbyt rzadka), doprawi膰 sol膮 i pieprzem do smaku. 

Prze艂o偶y膰 do misek. Mo偶na wyr贸wna膰 i posmarowa膰 dodatkowo majonezem, ale moim zdaniem to nie konieczne. Wystarczy np. opr贸szy膰 艣wie偶膮, zielon膮 pietruszk膮 i czym艣 ozdobi膰. SMACZNEGO:)




Komentarze