Sa艂atka z kalafiorem

Wspomnienie wczorajszego dnia... No c贸偶 Polakom nie uda艂o si臋 spe艂ni膰 oczekiwa艅 Kibic贸w:) Oby nast臋pnym razem by艂o lepiej. Ale czas sp臋dzili艣my ca艂kiem przyjemnie. By艂o g艂o艣no i weso艂o, a na stole pe艂no smako艂yk贸w, przek膮sek i przegryzek. A mi臋dzy innymi ta oto sa艂atka.
Co potrzebujemy...
- kilka kwiatk贸w kalafiorku
- 1/2 awokado
- 1/4 sa艂aty lodowej
- 1/2 papryki
- mix sa艂at (gar艣膰)
- kawa艂ek 艣wie偶ego og贸rka
- kilka pomidork贸w koktajlowych
- cebula
- kilka kostek fety
- 2 jajka ugotowane na twardo
- s贸l
- pieprz

SOS CZOSNKOWO - CYTRYNOWY :
- 1 jogurt naturalny
- 1 艂y偶ka majonezu
- z膮bek czosnku
- 1 艂y偶eczka soku z cytryny
-  ok. 1/2 艂y偶eczki cukru
- ok. 1/4 艂y偶eczki soli
- pieprz
- koperek


Spos贸b przygotowania:
Naczynie wy艂o偶y膰 pokrojon膮 lub porwan膮 sa艂at膮 lodow膮 i mixem sa艂at. Nast臋pnie u艂o偶y膰 pokrojone w kostki pomidorki i pokrojonego w plasterki og贸rka. Wszystko opr贸szy膰 pokrojon膮 w kr膮偶ki cebul膮 i pokrojon膮 w kostki papryk膮. 
Awokado obra膰 ze sk贸rki, przeci膮膰 na p贸艂 i wyj膮c pestk臋. Pokroi膰 na p贸艂ksi臋偶yce. U艂o偶y膰 na sa艂acie.  Fet臋 w kostkach i jajka pokrojone w plasterki po艂o偶y膰 w nast臋pnej kolejno艣ci. Wszystko delikatnie posoli膰 i posypa膰 pieprzem.
Kalafior ugotowa膰 w osolonej wodzie (ok. 5 minut od czasu zagotowania) i blanszowa膰 zimn膮 wod膮 i wy艂o偶y膰 na r臋czniku papierowym w celu ods膮czenia wody, a nast臋pnie udekorowa膰 nim przygotowywan膮 sa艂atk臋.
Przed samym podaniem pola膰 sosem. 艢wietnie si臋 tu sprawdzi przedstawiany ju偶 sos czosnkowo - cytrynowy. Jogurt wymiesza膰 z majonezem, przeci艣ni臋tym czosnkiem, drobno posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny, sol膮, pieprzem i cukrem. Na godzin臋 wstawi膰 do lod贸wki. Pola膰 sa艂atk臋 przed podaniem. SMACZNEGO:)


Komentarze