Domowy przecier z pomidor贸w

O tej porze roku pomidory nie do艣膰, 偶e s膮 najsmaczniejsze to maj膮 dobr膮 cen臋. Na rynku dost臋pne s膮 r贸偶ne odmiany, cz臋sto hodujemy je w ogr贸dkach i szklarniach (te to s膮 ju偶 w og贸le rewelacyjne - i Kto z Was je ma jest szcz臋艣ciarzem). Mi pozosta艂o p贸ki co znale藕膰 dorodne pomidorki z mi膮偶szem na rynku i przygotowa膰 co艣 co u艂atwi i usprawni mi przygotowanie wielu potraw w przysz艂o艣ci. Co mam na my艣li zapytacie? Ot贸偶 mam na my艣li pizz臋, zupy, sosy i podstawy do wielu innych potraw. To co gotujemy i do gar贸w:)

Co potrzebujemy:
- 2 kg pomidor贸w
- ok. 艂y偶ka soli
- 1/4 艂y偶eczki pieprzu
- 1/5 艂y偶eczki chilli
- 3 艂y偶ki cukru
- 艂y偶eczka oregano
- 艂y偶eczka majeranku
- gar艣膰 艣wie偶ej bazylii (mo偶e by膰 suszona)
- kilka kropli soku z cytryny
- 3 艂y偶ki oliwy


Spos贸b przygotowania:
Pomidory na ok. 1 minut臋 wk艂adam do wrz膮tku - 偶eby sk贸rka zesz艂a. Mo偶na zrobi膰 ten przecier z pomidor贸w razem ze sk贸rkami ale ja wol臋 bez:).  

Do garnka wrzucamy pomidory be偶 sk贸rek (mo偶na przeci膮膰 na po艂贸wki czy 膰wiartki) i na ma艂ym ogniu gotujemy (do艣膰 cz臋sto mieszamy od do艂u 偶eby pomidory nie przyklei艂y si臋 do spodu garnka). Pomidory puszcz膮 do艣膰 du偶o wody. 


Po ok 1/2 godziny dodajemy wszystkie przyprawy (opr贸cz oliwy). Te ilo艣ci przypraw s膮 takie troch臋 orientacyjne, poniewa偶 wszystko zale偶y od naszych pomidor贸w. Musimy troch臋 zasugerowa膰 si臋 naszym w艂asnym wyczuciem smaku i czasem doda膰 jeszcze czego艣 ma艂e co nie co. Gdy woda praktycznie w ca艂o艣ci wyparuje dodajemy oliw臋, rozdrabniamy blenderem, oczywi艣cie mieszamy i gotujemy ok. 2 minut. 

Teraz ju偶 tylko przek艂adamy nasz przecier do wyparzonych s艂oiczk贸w, zakr臋camy i pasteryzujemy ok. 10 -13 minut. SMACZNEGO:)








Komentarze