O tej porze roku pomidory nie do艣膰, 偶e s膮 najsmaczniejsze to maj膮 dobr膮 cen臋. Na rynku dost臋pne s膮 r贸偶ne odmiany, cz臋sto hodujemy je w ogr贸dkach i szklarniach (te to s膮 ju偶 w og贸le rewelacyjne - i Kto z Was je ma jest szcz臋艣ciarzem). Mi pozosta艂o p贸ki co znale藕膰 dorodne pomidorki z mi膮偶szem na rynku i przygotowa膰 co艣 co u艂atwi i usprawni mi przygotowanie wielu potraw w przysz艂o艣ci. Co mam na my艣li zapytacie? Ot贸偶 mam na my艣li pizz臋, zupy, sosy i podstawy do wielu innych potraw. To co gotujemy i do gar贸w:)
Co potrzebujemy:
- 2 kg pomidor贸w
- ok. 艂y偶ka soli
- 1/4 艂y偶eczki pieprzu
- 1/5 艂y偶eczki chilli
- 3 艂y偶ki cukru
- 艂y偶eczka oregano
- 艂y偶eczka majeranku
- gar艣膰 艣wie偶ej bazylii (mo偶e by膰 suszona)
- kilka kropli soku z cytryny
- 3 艂y偶ki oliwy
Pomidory na ok. 1 minut臋 wk艂adam do wrz膮tku - 偶eby sk贸rka zesz艂a. Mo偶na zrobi膰 ten przecier z pomidor贸w razem ze sk贸rkami ale ja wol臋 bez:).
Do garnka wrzucamy pomidory be偶 sk贸rek (mo偶na przeci膮膰 na po艂贸wki czy 膰wiartki) i na ma艂ym ogniu gotujemy (do艣膰 cz臋sto mieszamy od do艂u 偶eby pomidory nie przyklei艂y si臋 do spodu garnka). Pomidory puszcz膮 do艣膰 du偶o wody.

Teraz ju偶 tylko przek艂adamy nasz przecier do wyparzonych s艂oiczk贸w, zakr臋camy i pasteryzujemy ok. 10 -13 minut. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz