Fasolka ''z polew膮''

A mo偶e dzi艣 do obiadu taki dodatek??? Nam w naszym ma艂ym ogr贸dku fasolka zawsze uro艣nie, a jak smakuje:) Wi臋kszo艣膰 z Was zapyta si臋 dlaczego - z polew膮? A dlatego tak to nazwa艂am, bo kojarzy mi si臋 to ze wsp贸lnymi obiadami gdy by艂am dzieckiem. Wtedy jako ma艂a dziewczynka jak widzia艂am, 偶e mama przygotowuje fasolk臋, zawsze pyta艂am - a czy b臋dzie polewa? I tak zosta艂o i przyj臋艂o si臋 i u mnie w domu:) Wi臋c do dzie艂a:)

Co potrzebujemy...
- fasolka szparagowa (ok. 1/2 kg)
- 艂y偶ka soli
- 艂y偶ka cukru
- 艂y偶eczka mas艂a

''POLEWA"
- 1/4 kostki mas艂a
- ok. 2 艂y偶ek bu艂ki tartej


Spos贸b przygotowania:
Fasolk臋 myjemy i obcinamy ko艅c贸wki:) Fasolk臋 zalewamy w garnku zimn膮 wod膮, do kt贸rej dodajemy s贸l, cukier i mas艂o. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak d艂ugo, a偶 fasolka b臋dzie mi臋kka. D艂ugo艣膰 zale偶y oczywi艣cie od fasolki. Jest to przewa偶nie ok. 15 - 20 minut od czasu zagotowania

Gdy posmakujemy i wydaje nam si臋 mi臋kka zlewamy wod臋, a na patelni roztapiamy mas艂o do kt贸rego dodajemy bu艂k臋 tart膮. Mieszamy a偶 do po艂膮czenia si臋 obu sk艂adnik贸w i delikatnego zarumienienia si臋. Tak przygotowan膮 ''polew膮'' polewamy fasolk臋 i podajemy do sto艂u. SMACZNEGO:)


Propozycja podania: fasolka ''z polew膮'', zraz wo艂owy, ziemniaki z wody z koperkiem, sur贸wka

Propozycja podania: fasolka z polew膮, kotlecik mielony, ziemniaki z koperkiem




Komentarze