Ice tea

Lato, pi臋kne s艂o艅ce, pla偶a... a偶 si臋 rozmarzy艂am. 
A tym czasem w naszej kuchni ostatnio zago艣ci艂o orze藕wiaj膮ce ciasto w stylu mro偶onej herbaty. Poznajcie koncepcj臋 deserku do kawy na ciep艂e letnie dni.


Co potrzebujemy...
- 1/4 kostki mas艂a
- herbatniki - jasne i ciemne (ok. 150 g)

- 600 g serk贸w homo
- 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
- 1 i 1/2 szklanki wrz膮tku
- 2 nektarynki lub brzoskwinie

- torebka dobrej aromatycznej herbaty
- 2 szklanki wrz膮tku
- 3 艂y偶eczki cukru
- 艂y偶ka soku z cytryny
- 4 艂y偶eczki 偶elatyny

 

Spos贸b przygotowania:
Przygotowa膰 sp贸d ciasta. Rozpu艣ci膰 mas艂o i po艂膮czy膰 je z pokruszonymi jak najdrobniej herbatnikami. Wy艂o偶y膰 tym sp贸d blaszki (wy艂o偶onej pergaminem). Odstawi膰 na ok. 1/2 godziny do lod贸wki. 

Galaretki rozpu艣ci膰 we wrz膮tku (w 1 i 1/2 szklanki) i pozostawi膰 do wystygni臋cia. Do zimnej galaretki doda膰 serki i zostawi膰 by st臋偶a艂o. Gdy b臋dzie g臋stnia艂o wyla膰 na przygotowany wcze艣niej sp贸d i pozostawi膰 do ca艂kowitego st臋偶enia (w lod贸wce). U艂o偶y膰 pokrojone nektarynki/brzoskwinie.

Teraz jakby przygotowa膰 normaln膮 herbatk臋 z cytryn膮:) Herbat臋 zala膰 1/2 l wrz膮tku, doprawi膰 cukrem i cytryn膮. Doda膰 偶elatyn臋 i dok艂adnie wymiesza膰. Podobnie jak wcze艣niej gdy zacznie g臋stnie膰 zala膰 ciasto i wstawi膰 do lod贸wki. 艢wietnie smakuje w ciep艂e, letnie dni. SMACZNEGO:)



Komentarze