Marynowana kark贸wka na grilla

Jak wszem i wobec wiadomo:) sezon grillowy trwa - oby trwa艂 jak najd艂u偶ej. 
Jak ju偶 zapewne wiecie, my uwielbiamy takie klimaty:) i grillujemy jak tylko si臋 da. Dzi艣 moja propozycja to pyszna, soczysta kark贸weczka, kt贸ra z dodatkiem sur贸weczki i pieczonych w sreberku ziemniaczk贸w czy czosnkowej bagietki oraz oczywi艣cie z sosem smakuje rewelacyjnie.


Co potrzebujemy...
- kawa艂ek kark贸wki

MARYNATA:
- 5 艂y偶ek oliwy
- 艂y偶ka musztardy
- 艂y偶ka ketchupu
- 艂y偶ka miodu
- ok. 1 p艂aska 艂y偶eczka soli
- ok. 1/5 艂y偶eczki pieprzu
- ok. 1/5 艂y偶eczki pieprzu zio艂owego
- ok. 1/5 s艂odkiej papryki
- 2 z膮bki czosnku
- 2 li艣cie laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 艂y偶eczka majeranku
Spos贸b przygotowania:
Kark贸wk臋 myjemy i osuszamy. Nast臋pnie kroimy w plastry ok 1,5 cm i delikatnie rozbijamy t艂uczkiem. 
Wszystkie sk艂adniki MARYNATY ze sob膮 mieszamy. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy nasze kawa艂ki mi臋ska ( ka偶dy kawa艂ek z osobna obtaczam w marynacie) i odstawiamy w szklanym naczyniu do lod贸wki (najlepiej na ca艂膮 noc). Tak przygotowan膮 kark贸wk臋 mo偶na 艣mia艂o zamrozi膰 i wyj膮膰 kiedy zachce si臋 nam grillowa膰:). 



Na dobrze rozpalonym i rozgrzanym grillu uk艂adamy pojedynczo kawa艂eczki mi臋sa, od czasu do czasu je przewracamy, a gdy b臋d膮 przypieczone i kruche jemy a偶 si臋 uszy trz臋s膮:) 
Przyjemnego grillowania i SMACZNEGO:)







Komentarze