Przek艂adany metrowiec

Jasne ciasto - krem - ciemne ciasto - krem i tak na zmian臋:) To nic innego jak nasze kolejne ciasto, ciesz膮ce si臋 powodzeniem:) METROWIEC. Nazwa chyba pochodzi od wielko艣ci tego wypieku, a raczej od jego d艂ugo艣ci (nast臋pnym razem zmierz臋 miark膮 i zobacz臋 czy naprawd臋 mierzy metr). P贸ki co zapraszam do zapoznania si臋 z moj膮 wersj膮 pysznego ciasta z kremem budyniowym.

Co potrzebujemy:
- 8 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki m膮ki
- 1 i 1/2 szklanki m膮ki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 kostki margaryny lub 1 i 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 艂y偶ki proszku do pieczenia
- 2,5 艂y偶ki kakao

Krem budyniowy:
- 1 szklanka mleka
- 1 budy艅 waniliowy
- 4 艂y偶ki cukru
- 3/4 kostki mas艂a


Spos贸b przygotowania:

呕贸艂tka oddzieli膰 od bia艂ek. 呕贸艂tka ubi膰 z cukrem (mikserem). Doda膰 mi臋kk膮 margaryn臋, obie m膮ki i proszek do pieczenia. Wszystko wymiesza膰 mikserem.
Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋 i doda膰 do powy偶szej masy. Delikatnie wymiesza膰 艂y偶k膮. 
Podzieli膰 na dwie r贸wne cz臋艣ci. Do jednej doda膰 kakao i odrobin臋 oleju - wymiesza膰.
Jasne i ciemne ciasto wla膰 do dw贸ch oddzielnych blaszek (wy艂o偶onych pergaminem) wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 45-50 minut. Po tym czasie wyj膮c z piekarnika i pozostawi膰 do wystygni臋cia.
 
W tym czasie przygotowa膰 krem budyniowy. Budy艅 rozmiesza膰 w 1/5 szklanki mleka. Pozosta艂e mleko zagotowa膰 razem z cukrem. Do gotuj膮cego si臋 mleka wla膰 rozmieszany w mleku budy艅 i energicznie miesza膰, a偶 do uzyskania jednolitej, g臋stej masy. Wystudzi膰. Do wystudzonego budyniu dodawa膰 stopniowo po 艂y偶ce budyniu i miesza膰 mikserem do uzyskania g艂adkiego kremu budyniowego.

Ka偶d膮 z babek pokroi膰 na r贸wne kawa艂ki (ok. 1,5 cm) i poskleja膰 je kremem. Kawa艂ek jasnego ciasta smarujemy kremem i przyklejamy ciemny kawa艂ek ciasta i tak na przemian, a偶 sko艅czy si臋 nam ciasto i krem:). Mo偶na na g贸r臋 pola膰 np. rozpuszczon膮 czekolad膮, czy obsypa膰 wi贸rkami kokosowymi. Metrowca kroimy pod ukosem (ok. 45⁰)
SMACZNEGO :)







Komentarze