Jasne ciasto - krem - ciemne ciasto - krem i tak na zmian臋:) To nic innego jak nasze kolejne ciasto, ciesz膮ce si臋 powodzeniem:) METROWIEC. Nazwa chyba pochodzi od wielko艣ci tego wypieku, a raczej od jego d艂ugo艣ci (nast臋pnym razem zmierz臋 miark膮 i zobacz臋 czy naprawd臋 mierzy metr). P贸ki co zapraszam do zapoznania si臋 z moj膮 wersj膮 pysznego ciasta z kremem budyniowym.
Co potrzebujemy:
- 8 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki m膮ki
- 1 i 1/2 szklanki m膮ki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 kostki margaryny lub 1 i 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 艂y偶ki proszku do pieczenia
- 2,5 艂y偶ki kakao
Krem budyniowy:
- 1 szklanka mleka
- 1 budy艅 waniliowy
- 4 艂y偶ki cukru
- 3/4 kostki mas艂a
呕贸艂tka oddzieli膰 od bia艂ek. 呕贸艂tka ubi膰 z cukrem (mikserem). Doda膰 mi臋kk膮 margaryn臋, obie m膮ki i proszek do pieczenia. Wszystko wymiesza膰 mikserem.
Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋 i doda膰 do powy偶szej masy. Delikatnie wymiesza膰 艂y偶k膮.
Podzieli膰 na dwie r贸wne cz臋艣ci. Do jednej doda膰 kakao i odrobin臋 oleju - wymiesza膰.

W tym czasie przygotowa膰 krem budyniowy. Budy艅 rozmiesza膰 w 1/5 szklanki mleka. Pozosta艂e mleko zagotowa膰 razem z cukrem. Do gotuj膮cego si臋 mleka wla膰 rozmieszany w mleku budy艅 i energicznie miesza膰, a偶 do uzyskania jednolitej, g臋stej masy. Wystudzi膰. Do wystudzonego budyniu dodawa膰 stopniowo po 艂y偶ce budyniu i miesza膰 mikserem do uzyskania g艂adkiego kremu budyniowego.


SMACZNEGO :)
Komentarze
Prze艣lij komentarz