Sałatka jarzynowa z czerwoną papryką

Każda sałatka jarzynowa - moim skromnym zdaniem - smakuje inaczej.Każdy z nas coś tam doda chyba od siebie, albo ciut inaczej doprawi i efekty są przeróżne. Dziś sałatka jarzynowa z dodatkiem świeżej czerwonej papryki i kukurydzy konserwowej. 

Co potrzebujemy:
- 5 - 6 ziemniaków
- 2 jajka
- 1 marchew
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1 świeża czerwona papryka
- korzeń pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 jabłko
- 3 kiszone ogórki
- sól
- pieprz
- majonez (ok. 3 łyżek - zależy od gęstości majonezu)
- 1 łyżka musztardy sarepskiej



Sposób przygotowania:
Tak jak do tradycyjnej sałatki jarzynowej jajka ugotować na twardo,warzywa takie jak ziemniaki, marchew, pietruszkę ugotować (żeby były miękkie) i obrać ze skórek. Wystudzić. Kukurydzę przecedzić przez sito. 

Ziemniaki, jajka, marchew,  pietruszkę, jabłko i ogórki kiszone pokroić w kostkę. Por drobno posiekać. Paprykę wyczyścić z wnętrzności:) i drobno pokroić. Dodać musztardę i majonez (żeby sałatka nie była zbyt rzadka), doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Przełożyć do misek i udekorować świeżą papryką i szczypiorkiem. SMACZNEGO:)




Komentarze