Zima nam nie straszna:)
Dziś czas na pyszną sałatkę z ogórkami gruntowymi w roli głównej.
Już na samą myśl (gdy zimą do obiadku otwieramy słoiczek) mi ślinka cieknie. Wersja tej sałatki gości w naszym domu w dwóch wersjach - takiej jakby tradycyjnej (lajtowej) i pikantnej.
My skupimy się dzisiaj na tej podstawowej wersji, która zasmakuje chyba wszystkim:)
Spróbujcie sami.
Co potrzebujemy...
- ok. 5 kg ogórków gruntowych
- 4 - 5 marchewek
- 4 ząbki czosnku
- 3 cebule białe
- 3 cebule czerwone
- 4 papryki (różne kolory)
- pęczek zielonego koperku
- 7 łyżek soli
- szklanka cukru
- szklanka octu (10%)
- łyżka gorczycy
- 1 szklanka oleju
- 3 płaskie łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Ogórki zamoczyć na ok. 2 godziny w zimnej wodzie i dokładnie umyć. Następnie pokroić w plasterki. Zasolić i odstawić na ok. 1 godzinę.

Po upływie 2 godzin powkładać do słoików. Na górę każdego słoika wlać ten tzw. ''sok'' - zalewę, która powstała gdy sałatka czekała łącznie 3 godziny.

Słoiki pozostawiam w garnku aż wody całkowicie wystygnie. Wtedy wyjmujemy i do spiżarni:) SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz