Zupa ze świeżego ogórka

Smaki lata mogą być i zapewne są przeróżne. 
Dziś przedstawię Wam zupę ze świeżego ogórka, o której do niedawna nie wiedziałam. To znaczy nie myślałam, że takie składniki w połączeniu ze świeżym ogórkiem w rezultacie mogą dać taką pyszną o delikatnym, świeżym aromacie zupkę. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. 
A jak widać na niektórych zdjęciach na chwilę można było zapomnieć o tym, że jest się dorosłym:)
Co potrzebujemy...
- 2 świeże ogórki
- marchew
- 3 ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- seler naciowy (kawałek)
- 2 łyżki masła
- ok. 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól (ok. 1 łyżeczka)
- cukier (ok. 1 łyżka)
- pieprz
- oregano
- lubczyk
- świeży koperek
- jogurt naturalny + łyżeczka mąki

- ok. 1 litr wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego


Sposób przygotowania:
Ogórka pokroić w kostkę, ziemniaka i cebulę również. Czosnek drobniutko posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Seler naciowy pokroić w drobne kawałki. 

Wszystko podsmażyć na maśle, zalać gorącym wywarem, a następnie doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ziołami. Jakiś czas pogotować, aż warzywa będą miękkie, ale delikatnie chrupiące. Dodać posiekany koperek. 
Na koniec jogurt wymieszać z mąką. Dodać dwie łyżki gorącej zupy, wymieszać. Delikatnym strumieniem wlać do gotującej się zupy, cały czas mieszając. 
Podając można udekorować plasterkiem świeżego ogórka. 
Zagęszczanie jogurtem nie jest konieczne -  zależy od naszych upodobań. Jak dla mnie pychota. Pierwsze podejście do tej zupki ale wyszła rewelacyjna:) SMACZNEGO:)





Komentarze