Jab艂ecznik

Ciasto z jab艂kami, kt贸rych teraz mamy urodzaj:) z delikatnym aromatem i posmakiem cynamonu, kruche, wilgotne... Mniam. Nadaje si臋 na piknik i do bardziej ekskluzywnie podanej kawki. 

Co potrzebujemy...
- ok. 1 kg jab艂ek
- 3 艂y偶ki cukru
- 1 p艂aska 艂y偶eczka cynamonu
- 1/3 szklanki wody

- kostka mas艂a
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka m膮ki ziemniaczanej
- 1 szklanka m膮ki
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- cukier puder (do opr贸szenia)


Spos贸b przygotowania:
Jab艂ka obra膰 ze sk贸rek i wyczy艣ci膰 艣rodki. Pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki. Wsadzi膰 do garnka z wod膮, doda膰 cukier i cynamon i rozgotowa膰 je (tak 偶eby jakie艣 kawa艂eczki pozosta艂y). Trzeba do艣膰 cz臋sto miesza膰 od do艂u, 偶eby si臋 przywar艂y do spodu. Ostudzi膰.

Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋.
Mi臋kkie mas艂o utrze膰 z cukrem (ok. 5 minut). Ca艂y czas ucieraj膮c dodawa膰 po 偶贸艂tku i dosypywa膰 obie m膮ki oraz proszek do pieczenia. Nie tak wszystko od razu ca艂ymi szklankami tylko po trochu. Ci膮gle miesza膰. Na sam koniec doda膰 pian臋 z bia艂ek i na najni偶szych obrotach miksera wymiesza膰.
Na blaszk臋 wy艂o偶on膮 pergaminem wyla膰 3/4 ciasta (uformowa膰 艂y偶k膮), roz艂o偶y膰 do艣膰 r贸wno mas臋 z jab艂ek i na sam膮 g贸r臋 pozosta艂e ciasto (1/4). Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180鈦癈 i piec ok. 1 godzin臋. Po tym czasie sprawdzi膰 d艂ug膮 drewniana wyka艂aczk膮 mniej wi臋cej na 艣rodku ciasta czy patyk jest suchy. Je艣li tak to znak, 偶e jab艂ecznik jest gotowy, je艣li nie podpiekamy jeszcze kilka chwil. Przy uchylonym  piekarniku pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem opr贸szamy cukrem pudrem. SMACZNEGO:)




Komentarze