Kurki z pietruszką, a raczej pietruszka z kurkami:) a to dlatego, że to naszego tegoroczne pierwsze zbiory tych grzybów, które znaleźliśmy podczas wycieczki na wieżę widokową (super widoki). Zabraliśmy do domu te maleńkie skarby, dodaliśmy do nich świeżą pietruszkę i delektowaliśmy się z mężem i ich smakiem. Dosłownie było ich tak jakby na ząb:) ale narobiły apetytu na więcej:).
Niech zatem las obrodzi w tym roku w grzybki.
Doczekać się nie mogę tych jesiennych, leśnych spacerów.
Co potrzebujemy...
- świeże kurki
- cebula
- pęczek świeżej pietruszki
- trochę oleju/oliwy do podsmażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Chwilę obgotowujemy w osolonej wodzie. Przecedzamy. Na patelni, na odrobinie oliwy, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy obgotowane kurki i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy od czasu do czasu mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz