Troch臋... og贸rask贸w ze 艣mietank膮 (dla och艂ody) jako dodatek do obiadu to super alternatywa dla tradycyjnej sur贸wki. Jej delikatnie s艂odkawy smak super si臋 komponuje z ziemniakami i jakimkolwiek mi臋sem. Spr贸bujcie sami.
Co potrzebujemy (porcja na 2 osoby)...
- 艣wie偶y og贸rek
- 艣mietanka 12% (ok. 200 g)
- p艂aska 艂y偶ka cukru
- szczypta soli
- odrobina czarnego pieprzu
- 艂y偶ka posiekanego 艣wie偶ego koperku
- kilka kropli soku z cytryny
- rzodkiewka (nie koniecznie)

Og贸rka myj臋 i razem ze sk贸rk膮 kroj臋 na cieniutkie plasterki albo - obieraczk膮 do warzyw - w d艂ugie cieniutkie plastry. Zasypuj臋 sol膮, cukrem i pieprzem. Gdy wszystko pu艣ci wod臋 (ok. 30 minut) dodaj臋 posiekany koperek, pokrojon膮 w plasterki rzodkiewk臋, sok z cytryny i wlewam 艣mietank臋. Wszystko razem mieszamy i rozdzielamy na miseczki.
Komentarze
Prze艣lij komentarz