Młoda kiszona kapusta z cukinią (w słoikach)

Zatrzymujemy smaki lata na dłużej:) Dziś kolejne przetwory na zimę. Delikatnie kwaśny smak połączony z odrobiną słodyczy. Jak to zrobić... Zamykamy w słoikach młodą kapustę z cukinią, cebulką i marchewką, ale najpierw dajemy jej się trochę zakisić. Do dzieła!
Co potrzebujemy...
- główka młodej kapusty
- marchew
- cebula
- cukinia
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno szatkujemy, marchew i cukinię trzemy na tarce na dużych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. Dodajemy olej. Wszystko solimy, doprawiamy cukrem i pieprzem. Ubijamy tłuczkiem tak długo, aż puści sok. Odstawiamy (przykryte ściereczką) na 3 dni. Po tym czasie wkładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 - 15 minut. I gotowe. SMACZNEGO:)





Komentarze