Og贸rki z chilli

Kiszonki by艂y, korniszonki tak偶e. Sposoby na sa艂atk臋 z og贸rk贸w r贸wnie偶 pokaza艂am. Dzi艣 czas na og贸rasy w wersji pikantnej z dodatkiem papryczek chilli. To po艂膮czenie smaku delikatnie kwaskowego ze s艂odkim oraz ostrym. Mi smakuj膮, Kto z was si臋 przekona? Zapraszam.

Co potrzebujemy...

- ok. 2 kg og贸rk贸w gruntowych
- li艣膰 laurowy (do ka偶dego s艂oika)
- ziarenka ziela angielskiego (po jednym do ka偶dego s艂oika)
- 1 艂y偶ka gorczycy
- korze艅 chrzanu
- kilka ga艂膮zek kopru
- z膮bki czosnku (po p贸艂 do ka偶dego s艂oika)
- 1 marchew 
- 1 cebula 
- kilka papryczek chilli
- pieprz
- majeranek 

ZALEWA:
- 8 szklanek wody
- 3 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 2 艂y偶ki soli
-2 艂y偶ki sypkiego chilli

Co potrzebujemy...
Spos贸b przygotowania...
Og贸rki myj臋 i zalewam zimn膮 wod膮 na ok. godzin臋.

S艂oiki wyparzam,po czym do ka偶dego wk艂adam na dno: kawa艂eczek chrzanu, po艂贸wk臋 z膮bka czosnku, ga艂膮zk臋 kopru. Do艣膰 ciasno uk艂adam og贸rki i papryczk臋 chilli (jedna do s艂oika).

Na g贸rze s艂oik贸w (na wcze艣niej pouk艂adane og贸rki) wk艂adam: li艣膰 laurowy, ziele angielskie,  1/4 艂y偶ki gorczycy, ga艂膮zk臋 kopru, kilka plasterk贸w marchewki, kr膮偶ek cebuli, papryczk臋 chilli, odrobin臋 pieprzu i majeranku.

Zalew臋 zagotowa膰 i zala膰 ni膮 og贸rki w s艂oikach. S艂oiki od razu zakr臋ci膰. Wstawi膰 do garnka wy艂o偶onego 艣ciereczk膮, wla膰 wod臋 do 3/4 wysoko艣ci s艂oik贸w i gotowa膰 10 minut od czasu wrzenia. 

Zdj膮膰 z ognia i po ok. 1/2 godzinie wyj膮膰 i ostudzi膰. Po kilku dniach w ch艂odnym miejscu pikantne og贸rasy gotowe do spo偶ycia. SMACZNEGO:)



Komentarze