Chrusty (delikatnie korzenne)

Tradycyjne faworki ju偶 by艂y... Dzi艣 podziel臋 si臋 z Wami chrustami, kt贸rych smak jest jest waniliowo-korzenny. To jakby takie prze艂amanie s艂odkiego smaku z tak膮 delikatn膮, fajn膮 goryczk膮. Chrusty s膮 tak jak poprzednie chrupi膮ce i kruche.

Co potrzebujemy ( na ok. 50 sztuk)...
- 1/2 kg m膮ki
- 2 艂y偶ki  mi臋kkiej margaryny
- 3 艂y偶eczki cukru waniliowego z kardamonem
- 3 艂y偶ki cukru
- 2 偶贸艂tka
- 1 jajko
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka lub kwa艣nej 艣mietany

Dodatkowo: 
-1/2 l oleju - do sma偶enia
- 3 艂y偶ki cukru pudru


Spos贸b przygotowania:

Podobnie jak w tradycyjnych faworkach wszystkie sk艂adniki zagnie艣膰, rozwa艂kowa膰 wa艂kiem na placek o grubo艣ci ok 0,5 cm- super zaj臋cie dla maluch贸w (maki wsz臋dzie pe艂no:))

Pokroi膰 w romby (ostatnio robi艂am taki o d艂ugo艣ci 10 cm, dzi艣 je troch臋 wyd艂u偶y艂am - do 20 cm).

Nast臋pnie zwin膮膰 (na 艣rodku zrobi膰 dziurk臋 palcem i jeden z ko艅c贸w prze艂o偶y膰 przez dziurk臋). 

Sma偶y膰 na rozgrzanym oleju partiami po ok. 5 sztuk - sma偶y膰 na jednej stronie ok. 10 sekund prze艂o偶y膰 na drug膮 stron臋 i sma偶y膰 r贸wnie偶 ok. 10 sekund. 

Chru艣ciki wyk艂ada膰 na r臋cznik papierowy by ods膮czy膰 nadmiar oleju, pouk艂ada膰 w miseczce, pozostawi膰 do wystygni臋cia i opr贸szy膰 cukrem pudrem. SMACZNEGO:) 


Komentarze