Devolay z masełkiem i zieloną pietruszką

Obiadek, który zasmakuje wszystkim, dzieciom, mężom i nam samym. Świetna propozycja na obiad bardziej wykwintny w większym rodzinnym gronie.

Co potrzebujemy... 
- podwójna pierś z kurczaka
- kilka listków świeżej pietruszki
- 1/3 kostki masła
- sól
- pieprz
- słodka papryka

Panierka:
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
- szklanka oleju do smażenia


Sposób przygotowania: 
Pierś oczyścić, umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na ok. 2 lub 3 części (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy mieć devolaje). Każdy po kolei rozbić tłuczkiem (przez foliowy woreczek), doprawić przyprawami z obu stron. 

Na każdym położyć po kawałku (słupku) masła i pietruszki. Zawinąć boczki i uformować z nich  kształt devolaja. Dobrze ścinać w dłoniach.

Obtoczyć po kolei mąka-jajko-bułka tarta. Włożyć na kilka minut do lodówki, po czym ponownie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO:)



Komentarze