Zupa z kalafiora

Dzi艣 poka偶臋 Wam zup臋 kalafiorow膮, tak膮 jak膮 najbardziej lubi臋:). Raczej nie stosuj臋 w naszej kuchni kostek roso艂owych, ale do tej zupy tak. Dlaczego? Smak ten kojarzy mi si臋 z dzieci艅stwem (nie wiem czy dzi臋ki tej kostce tak naprawd臋, ale mama kostk臋 dodawa艂a wi臋c i ja do tej zupki j膮 dodaj臋:). Zupka szybka, prosta i smaczna:)

Co potrzebujemy...
- 1/2 g艂贸wki kalafiora
- marchew
- ma艂y korze艅 pietruszki
- li艣膰 selera
- 2 li艣cie pora
- 艣wie偶y zielony koperek
- 4,5 艂y偶ek s艂odkiej 艣mietany
- kostka roso艂owa:)
- s贸l
- pieprz

Spos贸b przygotowania:
Do garnka z wod膮 (ok. 2 litr贸w) dodaj臋 kotk臋 roso艂ow膮 i doprawiam sol膮 (ok. p艂aska 艂y偶eczka) i odrobin膮 pieprzu. Dodaj臋 pokrojon膮 w kostk臋 marchewk臋 i pietruszk臋 oraz pokrojony seler i por. Gotuj臋 ok. 15 minut. Nast臋pnie dok艂adam kalafior, kt贸ry wcze艣niej porozdziela艂am  na wi臋ksze ''kwiatki'' i zamoczy艂am na chwil臋 w zimnej wodzie. 

Ca艂o艣膰 gotujemy, a偶 warzywa b臋d膮 mi臋kkie, ale nie za mi臋kkie:) - ok. kolejne 15 minut. 

Gdy warzywa s膮 ju偶 takie jak chcemy, wy艂膮czamy gaz i dolewamy 艣mietank臋 - do艣膰 energicznie mieszaj膮c zup臋. Jak ju偶 mamy w g艂臋bokich talerzach dodajemy 艣wie偶y zielony koperek i zupka gotowa. SMACZNEGO:)



Komentarze