Kurczak przyrządzony w całości to pomysł na obiad. A jeśli całego nie zjemy mięsko wykorzystać możemy na przykład do smakowitej sałatki. Ja najbardziej lubię upieczone tak udka lub skrzydełka, ale soczysta i delikatna pierś... rewelacja dla wybrednych.

Co potrzebujemy...
- kurczak:)
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- pieprz ziołowy
- czosnek (ok. 4 ząbki)
- bazylia
- oregano
- rozmaryn
- kilka łyżek oleju
Kurczaka myjemy i oczyszczamy z jego wnętrzności. Wycieramy ręcznikiem papierowym, całego nacieramy olejem i doprawiamy przyprawiamy.
Z każdej strony solimy, oprószamy pierzem czarnym i ziołowym, paprykami oraz nacieramy czosnkiem (dwoma przeciśniętymi przez wyciskacz ząbkami). Ja najbardziej "nie żałuję" słodkiej papryki i jej daję stosunkowo najwięcej.
Pozostałe dwa ząbki czosnku wkładamy do środka kurczaka, podobnie jak po gałązce świeżej bazylii, oregano i rozmarynu. Kurczaka w środku również oprószamy przyprawami. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170 - 180⁰C i pieczemy ok. 2 godzin. Od czasu do czasu polewamy go powstającym podczas pieczenia "sosem". Do obiady podajemy na ciepło z dodatkiem ziemniaczków i surówki. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz