Ma艣laczki z patelni

Le艣ne skarby jesieni, zebrane podczas naszych spacerk贸w. 
W tym roku pogoda nas rozpieszcza na ca艂ego, ale w naszych lasach - w naszych miejscach opr贸cz ma艣laczk贸w innych grzyb贸w nie ma:(. Postanowi艂am i je wrzuci膰 na patelni臋, dobrze doprawi膰, doda膰 pietruszk臋 i delektowa膰 si臋 smakami lasu:)


Co potrzebujemy...
- zebrane ma艣laki
- p艂aska 艂y偶eczka soli (do gotowania)
- 1 cebula
- pietruszka
- 2 lub 3 艂y偶ki oleju
- s贸l
- pieprz

Spos贸b przygotowania:
Grzyby wyczy艣ci膰 (zdj膮膰 sk贸rki z g艂贸wek a n贸偶ki odci膮膰 praktycznie ca艂e). Umy膰 i pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki. Zala膰 wod膮, posoli膰 i ugotowa膰 (ok. 15 minut). Przecedzi膰 przez sito.

Cebul臋 pokroi膰 w kostk臋, podsma偶y膰 na oleju i doda膰 pokrojone grzyby. Pietruszk臋 posieka膰 i doda膰 pod koniec sma偶enia. Doprawi膰 sol膮 i pieprzem. Podawa膰 na ciep艂o. SMACZNEGO:)




 

Komentarze