Pulpeciki z dyni

Jesie艅 za oknem??? Tak w kalendarzu faktycznie, ale tak na prawd臋 pi臋kna pogoda nas rozpieszcza:) w tym roku wyj膮tkowo d艂ugo. Ale dynia, kt贸ra ju偶 si臋 pojawi艂a (razem z jesieni膮 kalendarzow膮) zago艣ci艂a i w mojej kuchni. Poznajcie zatem jej dzisiejsz膮 ods艂on臋.


 Co potrzebujemy...
- 1/4 dyni
- ok. 300 g mi臋sa mielonego z szynki
- 1 cebula
- 1 jajko
- bu艂ka
- s贸l
- pieprz
- bu艂ka tarta (ok. 1/5 szklanki)
- m膮ka (ok. 1/2 szklanki)
DO SOSU
- kawa艂ek pora
- marchew
- korze艅 pietruszki
- 1/2 papryki
- cukier do smaku
- koncentrat pomidorowy (ok. 3 艂y偶ek)
- bazylia
- oregano
- 艂y偶eczka soku z cytryny


Spos贸b przygotowania:

Przygotowa膰 wywar, kt贸ry b臋dzie pysznym sosikiem. Por pokroi膰 w do艣膰 ma艂e kawa艂ki, marchew, papryk臋 i pietruszk臋 pokroi膰 w kostk臋. Zala膰 ok. litrem wody. Pogotowa膰 kilka minut (ok. 15). 

W tym czasie przygotowa膰 klopsiki.
Bu艂k臋 namoczy膰 w wodzie a偶 zmi臋knie. Dyni臋 zetrze膰 na tarce na ma艂ych oczkach i wymiesza膰 z pokrojon膮 drobniute艅ko cebul膮, jajkiem, odci艣ni臋t膮 z wody bu艂k膮. Wszystko doprawi膰 do smaku sol膮 i pieprzem. Jak jest zbyt rzadkie i ma艂o kleiste, dosypa膰 troch臋 bu艂ki tartej. Uformowa膰 ma艂e klopsiki i obtoczy膰 w m膮ce.

Przygotowane pulpeciki delikatnie wk艂ada膰 do gotuj膮cego si臋 wywaru i pogotowa膰 kolejne 15 minut.  Doprawi膰 sol膮, pieprzem, bazyli膮 , oregano i doda膰 sok z cytryny. Na sam koniec doda膰 koncentrat pomidorowy (dok艂adnie go wymiesza膰 z wywarem) i doprawi膰 cukrem. S艂odkawy smak dyni nada naszym pulpecikom 艣wietnego smaku:) Podawa膰 na ciep艂o. SMACZNEGO:)





Komentarze