Delikatnie ostra rzodkiewka nada zupełnie innego smaku tradycyjnej sałatce jarzynowej. A dodając do niej jeszcze potarty korzeń selera... Spróbujcie sami:)
Co potrzebujemy:
- 6 - 7 ziemniaków
- 2 jajka
- 1 marchew
- pęczek rzodkiewki
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka groszku konserwowego
- pietruszka (korzeń)
- kawałek pora
- mały korzeń selera
- 1 jabłko
- 3 kiszone ogórki
- sól
- pieprz
- majonez (ok. 3 łyżek - zależy od gęstości majonezu)
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
Początek jest taki sam jak przy przygotowywaniu tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jajka gotujemy na twardo, ziemniaki, marchew, pietruszkę gotujemy (żeby były miękkie) i obieramy ze skórek (gdy będą zimne). Kukurydzę i groszek przecedzamy przez sito.
Wszystkie warzywa i owoce:) kroimy w drobną kostkę. Por drobno siekamy, seler trzemy na tarce na drobnych oczkach. Rzodkiewkę kroimy najpierw na ćwiartki potem drobniej. Dodajemy musztardę i majonez (żeby sałatka nie była zbyt rzadka), doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz