Torcik - s艂odka rozpusta

S艂odko, s艂odko, mega s艂odko:) ale kiedy nie zaszale膰 jak na w艂asne urodzinki:) 
Wczoraj 艣wi臋towa艂am i pocz臋stowa艂am Go艣ci tym w艂asnie torcikiem. 
Tym razem nie postawi艂am ani na 艣wie偶e owoce (kt贸re uwielbiam), ani na delikatny krem na bazie np. 艣mietanki. Stwierdzi艂am, 偶e poszaleje troch臋 ze s艂odkim smakiem:) i wysz艂o:) 
Do urodzinowej kawy rewelacja:) na co dzie艅 nie jemy takich s艂odko艣ci, a od 艣wi臋ta mo偶na:) Spr贸bujcie, a nie po偶a艂ujecie.


Co potrzebujemy...
- ok. 200 g herbatnik贸w jasnych
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 1/4 szklanki solonych orzeszk贸w ziemnych 

MASA
- 2 szklanki mleka w proszku
- 125 g mi臋kkiego mas艂a
- 250 g serka homo
- 2 艂y偶ki cukru pudru

POLEWA
- gorzka czekolada (90-100 g)
- 2 艂y偶ki mleka
- 2 艂y偶ki 艣mietanki 18%


Spos贸b przygotowania:
Mas艂o utrze膰 mikserem razem z cukrem pudrem.
Ma艂ymi porcjami dodawa膰 serek homo i mleko w proszku (na przemian). Zmiksowa膰 na jednolit膮 mas臋 na niskich obrotach. 

Okr膮g艂膮 blaszk臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. 
Pouk艂ada膰 herbatniki (tak 偶eby wype艂ni膰 wolne miejsca mi臋dzy nimi r贸wnie偶 - ja pokruszy艂am i rozsypa艂am je w wolne miejsca). 

Rozsmarowa膰 po艂ow臋 masy mleczno - serkowej. 

Przykry膰 herbatnikami tak samo jak na spodzie. 

Kolejna warstwa to rozsmarowany kajmak, nast臋pnie pokryty warstw膮 herbatnik贸w. 

Na herbatniki wyk艂adamy pozosta艂膮 cz臋艣膰 masy, kt贸r膮 przykrywamy herbatnikami.

Przygotowujemy polew臋 czekoladow膮. Rozpu艣ci膰 po艂aman膮 na kostki czekolad臋 w mleku i 艣mietance. 

Pod koniec doda膰 drobno posiekane orzeszki ziemne, wymiesza膰 i pola膰 na g贸r臋. 

I torcik gotowy. Teraz tylko wstawiamy na noc do lod贸wki, a nast臋pnego dnia 艢WI臉TUJEMY. SMACZNEGO:)







Komentarze