Kotlet z piersi kurczaka nie musi by膰 nudny:)
Gdy dodamy do niego podsma偶one pieczarki z cebulk膮 i zielon膮 pietruszk膮, to wszystko zapieczemy serem, wyjdzie nam super pomys艂owy kotlet na obiad. Z dodatkiem 艣wie偶ej sur贸wki i ziemniak贸w z koperkiem z ca艂膮 pewno艣ci膮 nam zasmakuje. Spr贸bujcie.
Co potrzebujemy...
- pier艣 z kurczaka
- s贸l
- pieprz czarny
- s艂odka papryka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki bu艂ki tartej
- olej do sma偶enia
- 1/2 kg pieczarek
- cebula
- ma艂y p臋czek zielonej pietruszki
- s贸l i pieprz
- 3 艂y偶ki oleju
- kawa艂ek 偶贸艂tego mi臋kkiego sera
Spos贸b przygotowania:
Pier艣 umy膰, osuszy膰 i przygotowa膰 z niej kotlety (u nas 4 sztuki). Delikatnie rozbi膰 t艂uczkiem przez woreczek. Z ka偶dej strony doprawi膰 sol膮, a pieprzem i s艂odk膮 papryk膮 z jednej strony ka偶d膮 przypraw膮. Roztrzepa膰 jajko z odrobin膮 wody. Kotlety obtoczy膰 w jajku, nast臋pnie w bu艂ce tartej.
Pieczarki oczywi艣cie umy膰 i pokroi膰 w mniejsze kawa艂ki. Na rozgrzanych 3 艂y偶kach oleju zeszkli膰 pokrojon膮 w pi贸rka cebul臋, doda膰 pieczarki i podsma偶a膰 tak d艂ugo, a偶 woda odparuje i zaczn膮 si臋 delikatnie br膮zowie膰. Doda膰 posiekan膮 pietruszk臋 i zamiesza膰.
Gdy nasze ziemniaki do obiadu ju偶 prawie gotowe, sma偶ymy kotlety z piersi. Gdy przek艂adamy je na drug膮 stron臋, uk艂adamy na ka偶dym kotlecie (na tej usma偶onej ju偶 stronie) porcj臋 pieczarek z cebulk膮 i opr贸szamy potartym serem. Przykrywamy pokrywk膮 i sma偶ymy, a偶 druga strona kotleta dojdzie. I gotowe. Ser super po艂膮czy grzyby z mi臋skiem.
Komentarze
Prze艣lij komentarz